Kasparova izdali bošnjački prijatelji iz Sarajeva

Šahovski velemajstor Gari Kasparov, koji želi da postane novi predsjednik Svjetske šahovske Federacije, optužio je Šahovski savez BiH da ga je prevario dajući svoj glas Kiršanu Iljumžinovu, sadašnjem predsjedniku FIDE.

Bosna i Hercegovina 30.07.2014 | 14:51
Kasparova izdali bošnjački prijatelji iz Sarajeva

Kasparov je posebno ogorčen na, kako kaže, muslimanske članove Šahovskog saveza BiH, i podsjeća da je tokom rata igrao simultansku u Sarajevu i podržavao tadašnju vlast.

Kasparov priznaje da je uvijek iskazivao simpatije prema BiH, i ironično napominje da je uspio da ujedini Srbe, Hrvate i Bošnjake u, kako tvrdi, zavjeri da spriječe njegovu kandidaturu. On čak tvrdi da je podrška njegovom protivkandidatu rezultat lobiranja Ambasade Rusije u Sarajevu i tvrdi da je "u svemu ulogu odigralo i podmićivanje".

Kasparov navodi da mu je jasno da su srpski članovi rukovodstva Šahovskog saveza BiH bili protiv njegove kandidature, jer mu ne mogu oprostiti činjenicu da je tokom rata podržavao tadašnju BiH. Naveo je i da su mu neki od sadašnjih istaknutih članova rukovodstva Šahovskog saveza BiH obećali da će ga svesrdno podržati ako ikada bude kandidat za predsjednika fIDE - prenose portali. Kasparov smatra da su odgovorni, prije svega, Sead Demirović, Nusret Čaušević i Kemal Osmanović, "tri najuglednija člana muslimanske šahovske zajednice koji su uz to bili i organizatori njegove simultanke 1994. godine u Sarajevu".

Nekadašnji svjetski šahovski šampion Gari Kasparov pokušao je prethodno da se izbori za politički položaj u Rusiji i ruskoj opziciji, ali nije imao značajnijeg uspjeha. Tokom raspada SFRJ podržavao je separatističke težnje Hrvatske i sarajevske vlade.

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

xxl

30.07.2014 12:56

Hehehhehee,lopovska posla...

ODGOVORITE
Name

Aco

30.07.2014 14:01

Takav velemajstor u šahu,a limitiran u obrazovanju i zivotu.

ODGOVORITE
Name

Fejzo

20.12.2014 02:17

Koja bruka za Bosnu i Hercegovinu da bog da Seadu Demirovicu i drugim Bosnjacima iz saveza presjele te pare !!

ODGOVORITE
Name

VLADO STOJANOVIC

12.01.2015 15:32

Gari Kasparov laze nema Sovjetskog saveza. U SAHU JE SAHOVSKA UNIJA TRI SAVEZA i kad mi iz REPUBLIKE SRPSKE NE GLASAMO NE MOZE PROCI ODLUKA A OVI IZ SARAJVA STO SU TE LAGALI I UZELI LOVU TUZI

ODGOVORITE