Kupina odlična za anemiju i krvni pritisak

Ukusna kupina nije zahtevna biljka, može da preživi i niske temperature, a omiljena je zbog arome, hranljivih i lekovitih sastojaka. Veoma je cenjena zbog toga i stručnjaci prognoziraju da će u budućnosti biti jedna od najtraženijih vrsta voća.

Zdravlje 30.07.2014 | 12:55
Kupina odlična za anemiju i krvni pritisak

U lekovite svrhe, od plodova se najčešće pravi kupinovo vino, izuzetno bogato vitaminima i mineralima, koje efikasno pomaže kod anemije jer podiže nivo gvožđa u krvi. Da bi se video pravi rezultat, tokom mesec dana bi svakodnevno trebalo piti 1 dl vina, pola sata pre jela. Osim krvne slike, reguliše i probleme sa varenjem, cirkulacijom, malaksalost, kao i krvni pritisak, jača imunitet i apetit, poboljšava metabolizam. Zbog obilja gvožđa, kupina je posebno važna u ishrani trudnica, dojilja, dece u pubertetu i osoba u klimakterijumu.

Njeni listovi su prirodno i zdravo sredstvo protiv dijareje, od njih se pravi čaj koji pomaže kod krvarenja želuca, upale creva i hroničnog nadražaja slepog creva. Osim toga, čisti krv, ublažava i leči osip, lišajeve i druge promene na koži, a korisna je i za anemiju. Snižava krvni pritisak, a narodni lekari je preporučuju i kod parodontoze.

Komentari / 0

Ostavite komentar