Ponovo demonstracije u Tuzli

Povicima “Lopovi”, “Bando”, “Jeste li gladni”... nekoliko stotina radnika iz Tuzle, Srebrenika, Živinica, Banovića i Gračanice počelo je jutros u 9 sati nove proteste ispred Kantonalnog suda i Kantonalnog tužilaštva TK.

Bosna i Hercegovina 30.07.2014 | 10:31
Ponovo demonstracije u Tuzli

Predstavnici Sindikata Solidarnosti do podneva očekuju još veći broj nezadovoljnih građana i obespravljenih radnika, a današnji protesti okončat će se 5 do 12 na Trgu slobode.

“Naš prvi zahtjev je amnestija za sve učesnike februarskih uličnih protesta. Mnogi momci, ali i radnici su proteklih mjeseci privođeni u policijske stanice. Tome se mora stati u kraj. Ostali zahtjevi su manje-više jasni. Radnici traže da pravosudni organi rade svoj posao, odnosno da procesuiraju kriminal i da realizuju pravosnažno donesene presude”, kaže Sakib Kopić, jedan od osnivača Sindikata Solidarnosti.

Radnici će poslije mirnih protesta ispred zgrada pravosudnih institucija prošetati do Skupštine TK, a potom i do Trga slobode.

Radnica Grafopaka iz Gračanice izjavila je kako Gračanica nije čaršija od posla, već je, kako je rekla čaršija tajkuna, diktatora i prosjaka. Radnici Hotela Tuzla traže poništenje privatizacije, uvezivanje radnog staža, isplatu 13 plata. Također, i radnici Gredelja iz Dobošnice upozoravaju na kriminal počinjen u ovoj firmi.

Protestima se pridružilo i nekoliko građana koji su imali ili imaju privatnih problema iz oblasti zdravstvene zaštite ili neriješenih imovinsko-pravnih odnosa. Među njima bilo je i nekoliko univerzitetskih profesora te članovi nevladine organizacije "Srebrenik je naš".

Izvor: Klix.ba

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Denis

30.07.2014 08:42

Nama hitno treba gos.Vucic

ODGOVORITE
Name

lol

30.07.2014 09:20

@denis treba i Hrvatima Nikola Tesla, ali i oni su kao i vi pobili i protjrali sve Srbe...

ODGOVORITE
Name

Denis

30.07.2014 09:31

Pustimo to vise Srbi, Muslimani Hrvati ljudi da li smo normalni, mi smo gladni. Borimo se za postovanje zakona, Mi se samo borimo ko je koje vjere a oni pune svoje racune.

ODGOVORITE
Name

lol

30.07.2014 10:16

e pa ne moze, ima da snosite posljedice odluka koje ste donosili, i da vam bude nauk za ubuduce...pobijes i protjeras Srbe i onda kazes, ajd da se pravimo budale da to nikada nije bilo...moze, ali malo sutra...

ODGOVORITE
Name

sudex

30.07.2014 20:52

Pametan si lol...Pravo nacitan i svasta znas... ;-) ;-) Treba te za predsjednika izabrati...

ODGOVORITE