Odbrana zatražila privremeno puštanje Pandurevića

Odbrana Vinka Pandurevića danas je podnijela obnovljeni zahtjev Žalbenom vijeću Haškog tribunala da Pandurevića privremeno pusti na slobodu do isteka žalbene faze suđenja.

Republika Srpska 29.07.2014 | 19:46
Odbrana zatražila privremeno puštanje Pandurevića

Odbrana tvrdi da postoje posebne okolnosti za odobravanje privremene slobode, jer je u martu ove godine Žalbeno vijeće navelo da je Pandurević odslužio približno dvije trećine kazne, te da je mogao podnijeti zahtjev za privremeno puštanje na slobodu da nije bilo žalbe.

U podnesku se daju garancije da će se Pandurević vratiti u Tribunal kada odredi Žalbeno vijeće i da neće predstavljati prijetnju nijednoj žrtvi, svjedoku ili nekom drugom licu.

Odbrana je 9. decembra 2013. uložila zahtjev za privremeno puštanje na slobodu Pandurevića, a Žalbeno vijeće odbilo ga je 14. marta. Pošto je od zaključenja žalbenog postupka prošlo osam mjeseci, zahtjev je ponovo dostavljen Tribunalu.

Kao osnov za ponovljeni zahtjev, Pandurevićeva odbrana navodi činjenicu da je optuženi već odslužio 70 odsto kazne te da još nije poznato kada će Žalbeno vijeće donijeti presudu.

U ovom slučaju do sada su održane dvije statusne konferencije, prva 3. aprila 2014. kada je predsjedavajući sudija izjavio da nije poznato kada će biti donesena presuda, a druga 22. jula kada nije navedeno kada će slučaj biti riješen.

Proces protiv Pandurevića ulazi u devetu godinu. Zbog kompleksnosti i obima slučaja, žalbeni postupak traje četiri godine.

Za sve to vrijeme, navodi odbrana, Pandurević je uvijek poštovao uslove pod kojima je ranije privremeno puštan na slobodu i uzorno se ponašao kao pritvorenik.


Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

1389

29.07.2014 20:37

Dobro nam dosao GENERALE VINKO PANDUREVIC

ODGOVORITE
Name

valter

29.07.2014 22:18

Smrt fasizmu !

ODGOVORITE