Sve se mijenja, Srbija je sila - šampion!

Mogu da se menjaju igrači, selektori, predsednici saveza, ali navika da se osvajaju trofeji, izgleda, nikad.

Ostali sportovi 28.07.2014 | 14:45
Sve se mijenja, Srbija je sila - šampion!

Očaravajući rezultat srpskih vaterpolista u Budimpešti predstavlja nastavak nestvarnog i za neke druge sportove nepojmljivog niza uspeha, pošto je zlatna medalja sa Evropskog prvenstva ukupno 19. otkako Delfini predstavljaju samo Srbiju.

Odbranjeno je najsjajnije odličje iz Ajndhovena pre dve godine, a još važnije, upotpunjena riznica velikih ostvarenja, jer su junaci u vodi, posle razdruživanja od Crne Gore, uspeli da osvoje tri zlata sa evropskih šampionata (Beograd 2006, Ajndhoven 2012, Budimpešta 2014), po srebro (Malaga 2008) i bronzu (Zagreb 2010), zatim na svetskim prvenstvima zlato u Rimu 2009. i srebro u Šangaju 2001, da usput budu bronzani na Olimpijskim igrama (Peking 2008, London 2012), da optoče pehar Svetske lige (sedam puta, ej sedam puta za osam godina) i još dva Svetska kupa pride!

A sve to na krilima generacije koja je pre 13 godina, na istom plivalištu kao sinoć, na tom čuvenom Marget Sigetu, razbila u polufinalu Hrvate, a završnoj borbi potopila tada strašne Italijane (8:6) i poslala u svet poruku o nesalomivim momcima koji ovaj sport čine tako jednostavnim za gledanje. Iako to često nije.

Dakle, sadašnji selektor Dejan Savić, pa zvanično najbolji igrač tog turnira Vladimir Vujasinović, a onda Aleksandar Šapić, Aleksandar Ćirić, Danilo Ikodinović… I svako ko je posle njih uskako u bazen, bilo da je selektor Nenad Manojlović, Petar Porobić, Dejan Udovičić ili emotivni Dejan Savić, radio je to tako neprimetno i daleko od očiju ovdašnje javnost često zaboravne i neupućene gde se, kad i za čije zdravlje igra neko veliko takmičenje. A onda izranjao, davao golove, kao recimo sadašnji ministar Vanja Udovičić i kasnije mahao s balkona istom onom narodu koji, pošteno je reći, ne zna ni kako izgleda ovih 13 heroja!

Zato, makar im zapamtimo imena, pre nego što dođu u Beograd, popnu se na balkon, da znamo koga pozdravljamo:

Gojko Pijetlović, Branislav Mitrović, Dušan Mandić, Živko Gocić, Sava Ranđelović, Miloš Ćuk, Duško Pijetlović, Slobodan Nikić, Milan Aleksić, Nikola Rađen, Filip Filipović, Andirja Prlainović i Stefan Mitrović.

Zapamtite ih dobro, jer za dve godine je Evropsko prvenstvo u Beogradu.

Ko sme da se kladi da će osvojiti medalju?

Komentari / 0

Ostavite komentar