Pola godine od hapšenja Olivera Ivanovića

Tačno pola godine od hapšenja jednog od predstavnika Srba sa Kosova Olivera Ivanovića navršilo se danas, iako optužnica protiv njega još nije podignuta.

Region 27.07.2014 | 11:28
Pola godine od hapšenja Olivera Ivanovića

Ivanoviću je nedavno sudija Osnovnog suda u Kosovskoj Mitrovici produžio pritvor do 26. avgusta a mnogobrojni zahtevi da se brani sa slobode do početka suđenja nisu uslišeni.

Ivanović je uhapšen pre šest meseci, nakon više od jednog meseca u pritvoru u Prištini oko nedelju dana je štrajkovao glađu zahtevajući da bude premešten u zatvor u Severnoj Mitrovici što se i dogodilo 12. marta.

Osumnjičen je za ratne zločine i podsticanje na izvršenje teškog ubistva, ali do danas optužnica protov njega nije podignuta.

Njegovi advokati smatraju da sudski proces koji se vodi protiv Ivanovića nije transparentan uz podsećanje da je Vlada Srbije dala garancije da će Ivanović, ako mu se omogući odbrana sa slobode, u svakom trenutku biti dostupan ovdašnjem pravosuđu.

Iako u zatvoru, Građanska inicijativa SDP kandidovala ga je na februarskim ponovljenim izborima za gradonačelnika Severne Mitrovice.

Njegovo hapšenje iznenadilo je mnoge.

Pretpretresni sudija Osnovnog suda u Kosovskoj Mitrovici sa druge strane smatra da i dalje postoji rizik od bekstva i rizik da bi Ivanović mogao da utiče na svedoke ako bude pušten na slobodu, te da ne postoje lakše mere koje bi mogle da se uvedu u ovom trenutku.

Komentari / 0

Ostavite komentar