Čovjek sa bradom od dva i po metra

Milutin Vulić je ljubazan čovjek, čvrstog karaktera, a ono po čemu je posebno poznat je njegova brada od dva i po metra.

Republika Srpska 25.07.2014 | 10:53
 Čovjek sa bradom od dva i po metra

Šezdesetjednogodišnji Milutin bradu je počeo puštati 1992. godine, a kada je posljednji put izmjerio bila je dugačka tačno dva metra i 55 cm. Međutim, ukoliko bi je pokvasili i počešljali, dužina bi bila još veća, piše Klix.ba.

Milutin je ovu ideju dobio davne 1988. godine, ali je bradu zvanično počeo da pušta četiri godine kasnije s ciljem da raste sve do Vidovdana 2014, kada se navršava 100 godina od atentata na Franca Ferdinanda u Sarajevu.

"Bradu puštam od 1992. godine. Cilj mi nije bio da se takmičim za Ginisova knjigu rekorda, već po običaju u srpskom narodu, kada muškarac žali za nekim - onda ne brije bradu. Ja sam odlučio da se ne brijem toliko dugo povodom stradanja Srba, najviše u Prvom svjetskom ratu i boju na Kosovu“, rekao je Milutin za Klix.ba.

On kaže da sve ove godine nikada nije došao u iskušenje da je skrati.
"Ono što vam srce želi ne može biti dosadno, to vas ispunjava. Nije mi teško održavati je, to me ispunjava i meni nije problem da je održavam.

Jednostavno, kada se tuširam kupam i bradu, saperem prljavštinu i to je to. U početku sam je pleo, a poslije je bilo jako teško, jer moja kosa je kovrdžava, pa nije bilo moguće, tako da sam počeo samo da je vrtim u jednu stranu“, dodao je sagovornik.

Do sada se nije pojavljivao u javnosti, ali kada je navršeno sto godina od atentata u Sarajevu, odlučio je da čuju za njega.

"Nisam se eksponirao do sada zato što nije bio stigao taj datum, a kada se navršilo 100 godina od atentata u Sarajevu, tada sam na nagovor prijatelja dopustio da me snimi jedna televizija. Ljudi me često pitaju koliko ima do Guinnessa, ali bradu nisam zbog toga pustio", ponovio je Milutin.

Dok je bila kraća, bradu je nosio s vanjske strane, ali kako je postajala sve duža, shvatio je da je nemoguće nositi vani i sada je drži ispod košulje. Vulić je po struci tehničar za mašinsku preradu drveta, a bavi se uzgojem i eksploatacijom šume.

On kaže da je bitno da "nikoga ne vrijeđaš svojim postupcima i riječima, a kako ćeš se obući i šta ćeš raditi sa svojom bradom – to je samo tvoja stvar".

Milutin je ispričao i anegdotu kada se jednog vrelog ljeta kupao na Uni u Kozarskoj Dubici.
"Kupao sam se 2000. godine na Uni u Dubici i otišao sam malo dalje da plivam.

Bilo je izuzetno toplo, voda duboka do tri metra. Plivam tako i pogledam - s jedne strane pliva i brada za mnom, pogledam s druge strane, opet vidim bradu, nije mi jasno kako s obje strane, kad ono zmije plivaju oko mene", prisjetio se Milutin kroz smijeh.

S obzirom na to da dosta putuje i uglavnom je na terenu, Milutin zvanično živi u Brčkom, ali najviše je u Stratinskoj kod Omarske. Za bradu kaže da će je "možda skratiti jednoga dana, a možda neće nikada".

Ako bi stvarno ušao u Guinnessovu knjigu rekorda i dobio neki novac, ne bi ih trošio na sebe, već bi, kako kaže, osnovao Fond za podsticaj rađanja djece.

Komentari / 0

Ostavite komentar