Locirana olupina alžirskog aviona

Olupina alžirskog aviona koji je juče na letu od Burkine Faso za Alžir nestao sa 116 putnika i članova posade, pronađen je u Maliju, blizu granice sa Burkinom Fasom, rekao je jedan general u Uagaduguu, pošto je vest o lociranju aviona potvrdio i predsednik Malija.

Svijet 25.07.2014 | 08:53
 Locirana olupina alžirskog aviona

"Pronašli smo alžirski avion. Olupina je locirana...50 kilometara severno od granice Burkine Faso", u regionu Gosi, u Maliju, precizirao je general Gilbert Diendiere, preneo je AFP.

U međuvremenu, predsednik Malija Ibrahim Bubakar Keita saopštio je da je olupina aviona uočena između severnih gradova Agelok i Kidal, prenosi Rojters.

Jedan očevidac je ranije ispričao da je video avion koji pada u regionu Gosi, a general vojske Burkine Faso je kazao da se ti izveštaji uzimaju s ozbiljnošću pošto se poklapaju s radarskim snimcima putanje leta.

"Tamo ćemo pojačati našu potragu", dodao je general Diendiere.

Prethodno je nekoliko francuskih i drugih zapadnih medija, kao i ruska TV stanica Raša tudej, objavilo da su dva francuska borbena aviona locirala olupinu aviona u Maliju.

U avionu na letu AH5017 bio je 51 francuski državljanin, a francuski ministar spoljnih poslova Loran Fabijus rekao je da je "Mekdonel Daglas 83" nestao u vreme kada je na području severnog Malija bila jaka oluja.

Francuski predsednik Fransoa Oland je rekao u TV obraćanju da je španska posada signalizirala kontroli leta da menja pravac kretanja aviona "zbog naročito teških vremenskih uslova".

U avionu je, pored francuskih državljana, bilo 24 državljana Burkine Faso, osmoro Libanaca, šest alžirskih državljana, šestoro Španaca, petoro Kanađana, četvoro državljana Nemačke i dvoje iz Luksemburga.

Mali, Alžir, Niger i Francuska koordiniraju potragu za olupinom pod okriljem francuske vojne misije u Maliju - Operacije Serval.

"Iako je avion bio iznad Malija, nalazio se u vazdušnom prostoru kojim upravlja kontrolni centar u Nigeru", rekao je Frans presu jedan kontrolor leta iz te zemlje.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

miki

25.07.2014 07:47

Šta je sa avionima? Da i ovo ne bude misterija kao ona u martu, strašno jadan narod.

ODGOVORITE