Nezadovoljni radnici najavljuju masovno okupljanje

Pedesetak radnika ugašenih tuzlanskih preduzeća i jutros su održali mirne proteste ispred sjedišta pravosudnih institucija u Tuzli.

Bosna i Hercegovina 23.07.2014 | 11:21
Nezadovoljni radnici najavljuju masovno okupljanje

Svjesni su činjenice kako se broj radnika okupljenih na protestima smanjio, ali napominju kako neće odustati od svoje temeljne borbe za radnička prava.

"Mnogi radnici nemaju novca do dođu na proteste. Neki od njih tokom ljeta pokušavaju nešto zaraditi. Međutim, već naredne srijede, 30. jula, u Tuzli očekujemo nove masovne proteste, jer mnogi od naših zahtjeva nisu ispunjeni", kaže Ekrem Ćerimić, nekadašnji radnik Guminga.

U petak će zasjedati Skupština TK koja bi, prema najavi i očekivanjima Enesa Tanovića, trebala preuzeti dionice Fabrike deterdženata Dita.

"Imaju priliku da ispune javno data obećanja. Očekujemo da kupe dionice, a da se ista stvar napravi i u Konjuhu kako bi napokon krenula proizvodnja. Naš spas je samo u radu i proizvodnji", kaže Enes Tanović iz Sindikata solidarnosti.

Njihovi zahtjevi su isti, ali nadležni sudovi presporo rješavanju sporove i njihova egzistencijlna pitanja.

Na protestima je bio i Milan Gavrilović – Telefon, koji je nosio sliku njemačke kancelarke Angele Merkel.

"Prošle nedjelje sam joj čestitao rođendan, a danas sam došao sa njenom slikom i napisom kojim je molim da nam pomogne. Ja zbog nezakonitog rada suda ne mogu ući u posjed svoje imovine već 18 godina", rekao je Gavrilović.

Nakon jednosatnih mirnih protesta radnici su se razišli, a za narednu srijedu najavili su novo masovno okupljanje.

Izvor: Klix.ba

Komentari / 0

Ostavite komentar