Podjela Kalifornije na šest država?

Američki milijarder Tim Drejper predlaže radikalan plan - podelu Kalifornije na šest zasebnih država.

Svijet 22.07.2014 | 09:42
Podjela Kalifornije na šest država?

 

Smatra da bi takav potez doneo mnogo koristi svim novonastalim državama, jer bi svaka mogla da, nezavisno od drugih, uređuje zakone i prilagođava poreske stope svojim potrebama.

Silicijumska dolina je već postala poseban svet, neka vrsta paralelnog univerzuma gde dvadesetogodišnjaci postaju milijarderi, gde je kompjuterski kod deo svakodnevnog govora i gde štreberi vladaju.

Nezaposlenost je niska, cena kvadrata astronomska. Desetine tehnoloških kompanija najvećih na svetu ima tu sedište. Uprkos tome što sve deluje da je baš kako treba da bude, neki stanovnici Silicijumske doline znaju da još mnogo toga može da bude bolje.

I zato predlažu da postanu posebna država. Preciznije, da se Kalifornija podeli na šest država. Predlog pokušava da progura Tim Drejper, milijarder koji je svoje bogatstvo stekao ulažući u projekte poput „Hotmejla“ i „Skajpa“ dok su još bili nepoznati.

Drejper ističe da bi svih šest novoformiranih država (Džeferson, Silicijumska dolina, Severna, Centralna, Zapadna i Južna Kalifornija) imalo velike koristi, jer bi svaka mogla da uređuje zakone i prilagođava poreske stope kako joj odgovara.

Osim toga, „veliki igrači“ Silicijumske doline su svakako jedva dočekali takav plan. Dobijanje sopstvene države i dva senatorska mesta svakako ne bi bili naodmet ljudima koji su osnovali džinove poput „Epla“, „Gugla“ i „Fejsbuka“.

Američki milijarder tvrdi da je već sakupio 1.300.000 potpisa, što iznosi čak sedam odsto kalifornijskog glasačkog tela. Drejper ističe i da će imati dovoljno potpisa za raspisivanje referenduma.

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Zoran

22.07.2014 09:58

Tako i treba da se lagano raspadne ta Amerika jer ovakva kakva je nikome ne donese dobro, samo zlo krv i bijedu. Neka osjete i oni šta je separatizam Svaka čast milijarderu da imam ja bi mu za ovaj potez dao još jednu milijardu za nagradu.

ODGOVORITE
Name

Ramazan

24.07.2014 22:09

Ona svakako se raspada samo jos malo treba sačekati.

ODGOVORITE