Većina nije protiv ćirilice

Većina Hrvata ne bi glasala za smanjenu upotrebu ćirilice u Hrvatskoj, ali podržava trajno izuzimanje ćirilice u Vukovaru - pokazuje istraživanje koje je proveo “Pilarov barometar hrvatskog društva”.

 

Region 17.07.2014 | 17:32
Većina nije protiv ćirilice

Prema ovoj anketi, 34 odsto ispitanika glasalo bi da pitanje prava na dvojezičnost ostane regulisano kao i do sada, 19,1 odsto bilo bi za to da se postotak poveća na 50 odsto, dok 20,2 odsto ispitanika ne bi ni izašlo na referendum.

Većina ispitanika smatra da bi Vukovar trajno trebao biti izuzet od ćirilice - 38,3 odsto.

Da u Vukovaru treba "još pričekati sa ćirilicom" smatra 26,1 odsto anketiranih, postavljanje dvojezičnih ploča bezuslovno podržava samo 6,1 odsto ispitanika, dok 12,1 odsto to podržava, ali smatra da je postupak trebao biti pažljiviji.

Anketa je rađena na još neke teme, pa je tako 45,4 odsto ispitanika odgovorilo da je izrazito protiv sklapanja istospolnih brakova, dok je 15,5 odsto uglavnom protiv.

Kada je riječ o abortusu, izrazito protiv tog prava izjasnilo se 24,7 odsto ispitanika, a 14,5 odsto uglavnom je protiv.

Samo 3,2 odsto Hrvata izjasnilo se da ima izrazito lijeva uvjerenja, 6,2 zagovara izrazito desničasrke stavove, dok je 27,1 odsto ocijenilo da nije "ni lijevo ni desno, već zagovara centar".

Izvor: Srna

Komentari / 0

Ostavite komentar