Kako i koliko tehnika upravlja našim životima?

Evropljani imaju u proseku 18 tehničkih uređaja po domaćinstvu, a više od polovine poseduje tablet računar, pokazuje najnovije Samsung Techonomic Index analize.

Informacione tehnologije 17.07.2014 | 10:49
Kako i koliko tehnika upravlja našim životima?

Prema ovom istraživanju, van posla ispitanici provode u proseku 7,7 sati dnevno, koristeći tehničke ili kućne uređaje kao što su mobilni telefon, televizor, mašina za pranje sudova ili neki aparat za kuvanje

Domaćinstva u Francuskoj, Nemačkoj, Španiji i Italiji potrošila su u proseku 367 evra na tehničke uređaje samo u poslednja tri meseca, dok su domaćinstva u Velikoj Britaniji u proseku trošila 218 funti.

Kako pokazuje studija, u poređenju sa prethodnim generacijama, tehnologija je mnogo više približila članove porodice nego što ih je otuđila.

Gotovo dve trećine (64 odsto) ispitanika veruje da ih je tehnologija poput mobilnih telefona, društvenih mreža ili elektronske pošte "približila" porodici, imajući u vidu da samo 33 odsto članova porodice danas živi na okupu, u istom mestu, u poređenju sa ranijim generacijama gde je 44 odsto članova živelo u neposrednom okruženju.

Polovina ispitanika (52 odsto) slaže se da mobilna tehnologija doprinosi da ljudi sada više razgovaraju sa najužom porodicom, a jedna od četiri osobe veruje da održavanje kontakta preko društvenih mreža znači da "bolje razumeju članove svoje porodice".

Takođe, 44 odsto odraslih koji su učestvovali u ispitivanju i koji su u kontaktu sa roditeljima, čuju se sa njima makar jednom dnevno, 40 odsto se čuje sa braćom i sestrama svaka dva-tri dana ili češće, dok se 57 odsto ispitanika komunicira sa babom i dedom jednom nedeljno ili češće.

Ispitivanjem su takođe otkrivene razlike u porodičnoj bliskosti različitih evropskih nacija.

Italijani i Španci su najviše povezani sa roditeljima, s obzirom na to da gotovo trećina (38, odnosno 36 odsto) održava kontakt sa roditeljima više od jednom dnevno.

S druge strane, u Nemačkoj, Francuskoj i Velikoj Britaniji manje od jedne od pet osoba (13, 11 i 18 odsto) održava kontakt sa roditeljima više puta dnevno.

Četvrtina ispitanika koristi društvene mreže da komunicira sa svojim partnerima, dok jedna od deset osoba (14 odsto) koristi video pozive da komunicira sa svojim partnerima.

Međutim, istraživanje pokazuje da tehnologija, kao što može da poboljša veze, može da odigra ulogu i u njihovom okončanju, pa tako jedna od 14 osoba (sedam odsto) koje su okončale vezu sa partnerom kaže da je to učinila putem poruke.

Takođe, Samsung otkriva načine na koje roditelji održavaju kontakt sa decom, pa tako trećina roditelja (36 odsto) komunicira sa svojim potomcima putem poruka, 29 odsto koristi elektronsku poštu a 15 odsto ispitanika koristi video pozive.

Studija je zasnovana na istraživanju 5.000 ispitanika uzrasta od 18 do 65 godina u pet evropskih država (Velikoj Britaniji, Francuskoj, Nemačkoj, Španiji i Italiji) koji su ispitani onlajn.

Komentari / 0

Ostavite komentar