Како и колико техника управља нашим животима?

Европљани имају у просеку 18 техничких уређаја по домаћинству, а више од половине поседује таблет рачунар, показује најновије Самсунг Тецхономиц Индеx анализе.

Информационе технологије 17.07.2014 | 10:49
Како и колико техника управља нашим животима?

Према овом истраживању, ван посла испитаници проводе у просеку 7,7 сати дневно, користећи техничке или кућне уређаје као што су мобилни телефон, телевизор, машина за прање судова или неки апарат за кување

Домаћинства у Француској, Немачкој, Шпанији и Италији потрошила су у просеку 367 евра на техничке уређаје само у последња три месеца, док су домаћинства у Великој Британији у просеку трошила 218 фунти.

Како показује студија, у поређењу са претходним генерацијама, технологија је много више приближила чланове породице него што их је отуђила.

Готово две трећине (64 одсто) испитаника верује да их је технологија попут мобилних телефона, друштвених мрежа или електронске поште "приближила" породици, имајући у виду да само 33 одсто чланова породице данас живи на окупу, у истом месту, у поређењу са ранијим генерацијама где је 44 одсто чланова живело у непосредном окружењу.

Половина испитаника (52 одсто) слаже се да мобилна технологија доприноси да људи сада више разговарају са најужом породицом, а једна од четири особе верује да одржавање контакта преко друштвених мрежа значи да "боље разумеју чланове своје породице".

Такође, 44 одсто одраслих који су учествовали у испитивању и који су у контакту са родитељима, чују се са њима макар једном дневно, 40 одсто се чује са браћом и сестрама свака два-три дана или чешће, док се 57 одсто испитаника комуницира са бабом и дедом једном недељно или чешће.

Испитивањем су такође откривене разлике у породичној блискости различитих европских нација.

Италијани и Шпанци су највише повезани са родитељима, с обзиром на то да готово трећина (38, односно 36 одсто) одржава контакт са родитељима више од једном дневно.

С друге стране, у Немачкој, Француској и Великој Британији мање од једне од пет особа (13, 11 и 18 одсто) одржава контакт са родитељима више пута дневно.

Четвртина испитаника користи друштвене мреже да комуницира са својим партнерима, док једна од десет особа (14 одсто) користи видео позиве да комуницира са својим партнерима.

Међутим, истраживање показује да технологија, као што може да побољша везе, може да одигра улогу и у њиховом окончању, па тако једна од 14 особа (седам одсто) које су окончале везу са партнером каже да је то учинила путем поруке.

Такође, Самсунг открива начине на које родитељи одржавају контакт са децом, па тако трећина родитеља (36 одсто) комуницира са својим потомцима путем порука, 29 одсто користи електронску пошту а 15 одсто испитаника користи видео позиве.

Студија је заснована на истраживању 5.000 испитаника узраста од 18 до 65 година у пет европских држава (Великој Британији, Француској, Немачкој, Шпанији и Италији) који су испитани онлајн.

Коментари / 0

Оставите коментар