Imunosupresivi od sada na recept

Upravni odbor Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske odlučio je da se imunosupresivi, koji su na listi lijekova na recept, više ne nabavljaju putem javnih nabavki, nego na isti način kao i lijekovi koji se izdaju na recept u apotekama.

Republika Srpska 16.07.2014 | 12:45
Imunosupresivi od sada na recept

Riječ je o lijekovima koje koriste pacijenti na hemodijalizi, osiguranici koji su bili na transplantaciji, te pacijenti sa autoimunim oboljenjima.

Ovim pacijentima će sada na raspolaganju biti svi registrovani proizvođači ovih lijekova u BiH, s tim da će Fond utvrditi referentnu cijenu koja predstavlja najnižu veleprodajnu cijenu lijeka, saopšteno je iz Fonda.

Za referentni lijek, pacijenti koji su na hemodijalizi i koji su bili na transplantaciji neće plaćati ništa, jer je riječ o kategoriji osiguranika koji su oslobođeni plaćanja participacije, dok će Fond za lijekove za osiguranike sa autoimunim bolestima plaćati 90 odsto od referentne cijene lijeka.

Ukoliko pacijenti žele neki drugi, skuplji lijek, odnosno drugog proizvođača, osiguranici će platiti doplatu u razlici između referentne cijene i nabavne cijene skupljeg lijeka u apoteci.

Godišnji trošak Fonda za imunosupresivne lijekove iznosi oko milion maraka, a zdravstvenu zaštitu pacijenata koji su na hemodijalizi i koji su bili na transplantaciji u potpunosti finansira Fond.

Fond zdravstvenog osiguranja je ovim izmjenama uvažio primjedbe pacijenata i struke da imaju mogućnost izbora, jer su se do sada ovi lijekovi nabavljali putem tendera i to na način da se odabere onaj ponuđač koji ispunjava sve uslove na tenderu i koji ponudi najnižu cijenu.

Takođe, ovim izmjenama Fond povećava konkurenciju među proizvođačima i podstiče proizvođače da konstanto smanjuju cijene lijekova, jer je svakom proizvođaču s ciljem da njegov lijek bude referentan.

Izmjene, koje su donesene na inicijativu rukovodstva Fonda, stupaju na snagu početkom avgusta.

Izvor: Srna

Komentari / 0

Ostavite komentar