Имуносупресиви од сада на рецепт

Управни одбор Фонда здравственог осигурања Републике Српске одлучио је да се имуносупресиви, који су на листи лијекова на рецепт, више не набављају путем јавних набавки, него на исти начин као и лијекови који се издају на рецепт у апотекама.

Република Српска 16.07.2014 | 12:45
Имуносупресиви од сада на рецепт

Ријеч је о лијековима које користе пацијенти на хемодијализи, осигураници који су били на трансплантацији, те пацијенти са аутоимуним обољењима.

Овим пацијентима ће сада на располагању бити сви регистровани произвођачи ових лијекова у БиХ, с тим да ће Фонд утврдити референтну цијену која представља најнижу велепродајну цијену лијека, саопштено је из Фонда.

За референтни лијек, пацијенти који су на хемодијализи и који су били на трансплантацији неће плаћати ништа, јер је ријеч о категорији осигураника који су ослобођени плаћања партиципације, док ће Фонд за лијекове за осигуранике са аутоимуним болестима плаћати 90 одсто од референтне цијене лијека.

Уколико пацијенти желе неки други, скупљи лијек, односно другог произвођача, осигураници ће платити доплату у разлици између референтне цијене и набавне цијене скупљег лијека у апотеци.

Годишњи трошак Фонда за имуносупресивне лијекове износи око милион марака, а здравствену заштиту пацијената који су на хемодијализи и који су били на трансплантацији у потпуности финансира Фонд.

Фонд здравственог осигурања је овим измјенама уважио примједбе пацијената и струке да имају могућност избора, јер су се до сада ови лијекови набављали путем тендера и то на начин да се одабере онај понуђач који испуњава све услове на тендеру и који понуди најнижу цијену.

Такође, овим измјенама Фонд повећава конкуренцију међу произвођачима и подстиче произвођаче да константо смањују цијене лијекова, јер је сваком произвођачу с циљем да његов лијек буде референтан.

Измјене, које су донесене на иницијативу руководства Фонда, ступају на снагу почетком августа.

Извор: Срна

Коментари / 0

Оставите коментар