Bijeljina: Smanjiti budžet za 4,5 miliona KM

Budžet Bijeljine rebalansom mora biti smanjen za 4,5 miliona KM i većina odbornika danas je podržala nacrt ovog dokumenta koji ulazi u javnu raspravu.

Republika Srpska 15.07.2014 | 17:06
Bijeljina: Smanjiti  budžet za 4,5 miliona KM

U obrazloženju rebalansa, načelnik gradskog Odjeljenja za finansije Milorad Sofrenić rekao je da je nedostatak od 4,5 miliona KM u gradskoj kasi nastao zbog poplava i smanjenog priliva novca u protekla dva mjeseca za 3,2 miliona KM, dodatni troškovi zbog poplava iznose 600.000 KM, a deficit iz prva tri mjeseca ove godine veći je od 800.000 KM.

Skupština grada odobrila je i novo odgađanje početka otplate akumuliranog deficita od 6,7 miliona KM iz prethodnog perioda za narednu godinu, a odobreno je i novo zaduženje od pet miliona KM za sanaciju štete od poplava.

Sofrenić je rekao novinarima da je Ministarstvo finansija Republike Srpske odobrilo ponuđeni rebalans i model na koji je urađen, uz sugestiju za dodatnu uštedu još milion KM.

Prema njegovim riječima, Vlada Srpske je za Bijeljinu, Doboj i Šamac, kao gradove sa najvećom štetom od poplava, dala ekskluzivitet da se mogu zadužiti i iznad zakonskih 18 odsto, a sa novim kreditom Bijeljina će imati zaduženje od 18,7 odsto.

Sofrenić kaže da je grad ukupno zadužen za još 41 milion KM kredita, čije se rate redovno otplaćuju, a sve banke već su dogovorile šestomjesečni grejs period otplate nakon poplava.

Rebalansom su za 350.000 KM povećana izdvajanja samo za Centar za socijalni rad, jer je to zakonska obaveza za koju Vlada Srpske izdvaja 50 odsto novca, a lokalna zajednica je dužna da obezbijedi ostalih 50 odsto sredstava.

Tokom jednočasovne rasprave o Nacrtu rebalansa budžeta, odbornik opozicionog SNSD-a Milica Lovrić kritikovala je novo zaduživanje i neka rješenja iz rebalansa, uz ocjenu da su uštede, umjesto na borcima i poljoprivrednicima Semberije, mogle biti urađene na stavkama reprezentacije i promocije gradske uprave.

Ona je ukazala na višegodišnja neefikasna ulaganja u industrijske zone i zaključila da bi i gradska Turistička organizacija i Centar za kulturu mogli sami da zarade novac umjesto što opterećuju lokalni
budžet.

Predsjednik Skupštine grada Dragan Đurđević uočio je da rebalansom nije smanjena ni stavka za informisanje i medije u Bijeljini, iako je rečeno da su svi budžetski korisnici pretrpjeli smanjenje, izuzev Centra za socijalni rad.

Odbornik NDP-a Perica Spasojević, član skupštinske većine, upozorio je da Bijeljina izdvaja više novca za fudbalski klub nego za 35.000 demobilisanih boraca u Semberiji i da je budžet za sport veći od izdvajanja za Agrarni fond u ovom poljoprivrednom kraju.

U izjavi novinarima, Sofrenić je odgovorio da su izdvajanja za boračku populaciju smanjena samo za 7.000 KM, a za 150 sportskih klubova u gradu sa 10.000 sportista smanjenje budžeta je 170.000 KM.

Rebalansirani budžet Bijeljine predložen je u iznosu od 43,8 miliona KM, čime ostvarene realne uštede od 3,5 miliona KM.

Izvor: Srna

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

rsrpska

15.07.2014 15:41

Znači stigao Mijuc iz Brazila

ODGOVORITE
Name

don Kihot

16.07.2014 05:27

Opet se kola lome na agrarnom budzetu! Koja je uloga Predraga Jovića?

ODGOVORITE