Бијељина: Смањити буџет за 4,5 милиона КМ

Буџет Бијељине ребалансом мора бити смањен за 4,5 милиона КМ и већина одборника данас је подржала нацрт овог документа који улази у јавну расправу.

Република Српска 15.07.2014 | 17:06
Бијељина: Смањити  буџет за 4,5 милиона КМ

У образложењу ребаланса, начелник градског Одјељења за финансије Милорад Софренић рекао је да је недостатак од 4,5 милиона КМ у градској каси настао због поплава и смањеног прилива новца у протекла два мјесеца за 3,2 милиона КМ, додатни трошкови због поплава износе 600.000 КМ, а дефицит из прва три мјесеца ове године већи је од 800.000 КМ.

Скупштина града одобрила је и ново одгађање почетка отплате акумулираног дефицита од 6,7 милиона КМ из претходног периода за наредну годину, а одобрено је и ново задужење од пет милиона КМ за санацију штете од поплава.

Софренић је рекао новинарима да је Министарство финансија Републике Српске одобрило понуђени ребаланс и модел на који је урађен, уз сугестију за додатну уштеду још милион КМ.

Према његовим ријечима, Влада Српске је за Бијељину, Добој и Шамац, као градове са највећом штетом од поплава, дала ексклузивитет да се могу задужити и изнад законских 18 одсто, а са новим кредитом Бијељина ће имати задужење од 18,7 одсто.

Софренић каже да је град укупно задужен за још 41 милион КМ кредита, чије се рате редовно отплаћују, а све банке већ су договориле шестомјесечни грејс период отплате након поплава.

Ребалансом су за 350.000 КМ повећана издвајања само за Центар за социјални рад, јер је то законска обавеза за коју Влада Српске издваја 50 одсто новца, а локална заједница је дужна да обезбиједи осталих 50 одсто средстава.

Током једночасовне расправе о Нацрту ребаланса буџета, одборник опозиционог СНСД-а Милица Ловрић критиковала је ново задуживање и нека рјешења из ребаланса, уз оцјену да су уштеде, умјесто на борцима и пољопривредницима Семберије, могле бити урађене на ставкама репрезентације и промоције градске управе.

Она је указала на вишегодишња неефикасна улагања у индустријске зоне и закључила да би и градска Туристичка организација и Центар за културу могли сами да зараде новац умјесто што оптерећују локални
буџет.

Предсједник Скупштине града Драган Ђурђевић уочио је да ребалансом није смањена ни ставка за информисање и медије у Бијељини, иако је речено да су сви буџетски корисници претрпјели смањење, изузев Центра за социјални рад.

Одборник НДП-а Перица Спасојевић, члан скупштинске већине, упозорио је да Бијељина издваја више новца за фудбалски клуб него за 35.000 демобилисаних бораца у Семберији и да је буџет за спорт већи од издвајања за Аграрни фонд у овом пољопривредном крају.

У изјави новинарима, Софренић је одговорио да су издвајања за борачку популацију смањена само за 7.000 КМ, а за 150 спортских клубова у граду са 10.000 спортиста смањење буџета је 170.000 КМ.

Ребалансирани буџет Бијељине предложен је у износу од 43,8 милиона КМ, чиме остварене реалне уштеде од 3,5 милиона КМ.

Извор: Срна

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

рсрпска

15.07.2014 15:41

Значи стигао Мијуц из Бразила

ОДГОВОРИТЕ
Name

дон Кихот

16.07.2014 05:27

Опет се кола ломе на аграрном будзету! Која је улога Предрага Јовића?

ОДГОВОРИТЕ