Trend rasta dugovanja poreskih obveznika

Dugovanja za doprinose u RS na kraju prošle godine dostigla su 680 miliona KM, a mjere nadležnih institucija nisu doprinijele znatnijem poboljšanju discipline obveznika.

Republika Srpska 15.07.2014 | 13:14
Trend rasta dugovanja poreskih obveznika

Navedeno je to u izvještaju Glavne službe za reviziju javnog sektora RS, koja je obavila reviziju učinka o upravljanju naplatom doprinosa. Revizori su istakli da su dugovanja za poreze i doprinose na kraju prošle godine dostigla 1,5 milijardi KM.

- Dugovanja poreskih obveznika imaju trend rasta, a naročito dugovanja po osnovu doprinosa. Rast dugovanja i smanjenje redovne naplate pokazuju da se primjenom postojećih mjera ne postižu očekivani rezultati. Postoji znatan prostor za unapređenje upravljanja naplatom doprinosa - navodi se u izvještaju, u kojem je obuhvaćen period od 2010. do 2013. godine.

Revizori su utvrdili da su aktivnosti nadležnih institucija u proteklom periodu dale određene rezultate, prvenstveno na planu prijavljivanja obaveza po osnovu doprinosa, ali da ciljevi istaknuti u strateškim dokumentima Vlade i Poreske uprave RS nisu dostignuti, prije svega zbog nedovoljne efikasnosti nadležnih institucija u izvršavanju njihovih zadataka, ali i nedostataka u regulativi i neefektivnih mjera.

Izvor: Glas Srpske

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

xxl

15.07.2014 08:53

Strašni su fiskalni i parafiskalni nameti na privredu i usluge!Ne čudi me ništa što ljudi ne plaćaju.

ODGOVORITE
Name

čiča

15.07.2014 08:58

Prava mjera za odgovarajuću naplatu bi bila prinudna naplata kompletno svih potraživanje, zatvaranje svih preduzeća i protjerivanje svih stanovnika na zapad....

ODGOVORITE