Тренд раста дуговања пореских обвезника

Дуговања за доприносе у РС на крају прошле године достигла су 680 милиона КМ, а мјере надлежних институција нису допринијеле знатнијем побољшању дисциплине обвезника.

Република Српска 15.07.2014 | 13:14
Тренд раста дуговања пореских обвезника

Наведено је то у извјештају Главне службе за ревизију јавног сектора РС, која је обавила ревизију учинка о управљању наплатом доприноса. Ревизори су истакли да су дуговања за порезе и доприносе на крају прошле године достигла 1,5 милијарди КМ.

- Дуговања пореских обвезника имају тренд раста, а нарочито дуговања по основу доприноса. Раст дуговања и смањење редовне наплате показују да се примјеном постојећих мјера не постижу очекивани резултати. Постоји знатан простор за унапређење управљања наплатом доприноса - наводи се у извјештају, у којем је обухваћен период од 2010. до 2013. године.

Ревизори су утврдили да су активности надлежних институција у протеклом периоду дале одређене резултате, првенствено на плану пријављивања обавеза по основу доприноса, али да циљеви истакнути у стратешким документима Владе и Пореске управе РС нису достигнути, прије свега због недовољне ефикасности надлежних институција у извршавању њихових задатака, али и недостатака у регулативи и неефективних мјера.

Извор: Глас Српске

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

xxл

15.07.2014 06:53

Страшни су фискални и парафискални намети на привреду и услуге!Не чуди ме ништа што људи не плаћају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

чича

15.07.2014 06:58

Права мјера за одговарајућу наплату би била принудна наплата комплетно свих потраживање, затварање свих предузећа и протјеривање свих становника на запад....

ОДГОВОРИТЕ