Hercegovci se nikada nisu mirili sa tiranijom

"Nevesinjske puška" jedan je od najsvjetlijih primjera iz srpske istorije koji je pokazao da se Hercegovci, a ni drugi srpski narod nikada nije mirio sa okupacijom i da nikada nije tiraniju prihvatao kao model života, rekao je danas ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Petar Đokić.

Republika Srpska 13.07.2014 | 19:12
Hercegovci se nikada nisu mirili sa tiranijom

Đokić je na proslavi 139 godina od hercegovačkog ustanka u Krekovima kod Nevesinja rekao da je "Nevesinjska puška" bila 1875. godine, a da su i ustanci iz 1882. i 1941. godine na drugačiji način obilježili istoriju ovog prostora, ali i istoriju srpskog naroda u cjelini.

"Hercegovci su se uvijek u svojoj istoriji borili za ravnopravnost i pravo čovjeka i na poseban način uvijek imali tu notu odvažnosti da prije drugih pokažu hrabrost i odlučnost da se bore za slobodu", rekao je Đokić, koji je i predsjednik Odbora Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova.

Đokić je podsjetio da su slobodarsko opredjeljenje Hercegovci pokazali u tri ustanka, jer se nikada nisu mirili sa torturom, ne dozvoljavajući, kao što je pokušavano, da budu zatrti tragovi srpskog naroda.

On je rekao da u osnovi tih ustanka leži trajna borba i inspiracija da Srbi budu slobodni i naglasio da je hrabri hercegovački narod u tim bunama pokazao i drugim narodima kako se brani i kako se bori za dostojastvo.

"Ovaj slobodarski narod je i u posljednjem otadžbinskom ratu dao nemjerljiv doprinos stvaranju Republike Srpske, za njen razvoj i sigurnost koju danas imamo u okviru BiH", dodao je Đokić, poručujući da se nikada ne smiju zaboraviti slavni preci i njihova herojska djela.

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Pantelija Ćurguz rekao je na skupu u Krekovima da je "Nevesinjska puška" jedinstvena, kakve u drugim narodima nema i o kojoj se priča prenosi s koljena na koljeno.

"Svima nam je na srcu i na duši naša jedna jedina `Nevesinjska puška`, naša jedna jedina vjera i sloboda. Naša iskra koju moramo njegovati, vatra koju ne smijemo ugasiti i ognjište koje moramo sačuvati", poručio je Ćurguz.

Načelnik opštine Nevesinje Momčilo Šiljegović istakao je da se danas obilježavaju tri "nevesinjske puške", čuvajući od zaborava tradiciju predaka koji su svojom vjerom, hrabrošću i junaštvom pokazali da iznad svega cijene slobodu koja se mjeri vijekovima stradanja i žrtvovanja hercegovačkog naroda.
 
On je naveo da se na inicijativu Boračke organizacije i Komisije za njegovanje slobodarskih tradicija srpskog naroda, istoriju i dokumentaciju, koju je podržala i opština Nevesinje, od ove godine zajednički proslavljaju sve tri "nevesinjske puške" - sva tri ustanka.

Šiljegović je zahvalio resornom ministarstvu i Vladi Republike Srpske što je imala razumijevanja da se u Nevesinju proslavaljaju tri "nevesinjske puške" i Mitrovdanske ofanzive 1992-1994. - dva datuma od značaja za Republiku Srpsku.

On je zahvalio i ministru Đokići za razumijevanje za opštinu Nevesinje i za sva ispunjena obećanja prema ovoj lokalnoj zajednici.

Momčilo Vukotić iz sela Krekova, potomak ustanika Trifka Vukotića koji je prvi ispalio metak iz puške 9. jula 1875. godine, rekao je da današnji dan nije bitan samo za Nevesinje, Republiku Srpsku već za cijelu Evropu koja se borila protiv Osmanlijskog carstva i za svoju slobodu.

"Vrlo je bitno obilježavati ovakve datume kojima se ranije nije pridavala pažnja, ali, na sreću, od prije desetak godine oni se proslavljaju i nadam se da će tako biti i ubuduće, jer je vrlo bitno da znamo ko smo, šta smo i da znamo svoju istoriju", istakao je Vukotić.

Nakon parastosa poginulim ustanicima, koji su služili mjesni sveštenici, vijence i cvijeće na Spomen-obilježju srpskim junacima položile su delegacije republičkih i opštinskih institucija, kao i potomci ustanika.

Skupu, čiji je organizator Odbor za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova Vlade Republike Srpske i opština Nevesinje, prisustvovali su predstavnici političkog i javnog života Republike Srpske, boračkih organizacija i drugi gosti, a pripremljen je i prigodan kulturno-umjetnički program.

Tokom saborovanja u Krekovima priređeno je i takmičenje u sokolskim disciplinama - bacanje kamena s ramena, potezanje konopa i skok u dalj.

Potomci nevesinjskih ustanika više od jednog vijeka okupljaju se da bi se prisjetili hrabrosti junaka koji su se odvažili da se suprostave tada velikoj svjetskoj sili – Turskoj carevini.

Prije devet godina u obilježavanje ovog značajnog datuma iz srpske istorije uključio se i Odbor za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova Vlade Republike Srpske čime je ova svetkovina u Nevesinju dobila republički značaj.

Ustanak "Nevesinjska puška" podignut je na području opštine Nevesinje 9. jula 1875. godine protiv otomanske vlasti, a ubrzo se proširio.

Ustanike su tada oružjem i dobrovoljcima podržale kneževine Crna Gora i Srbija, što je dovelo do otpočinjanja srpsko-turskog rata i nastanka takozvane Velike krize.

Posljedica ovog ustanka i ratova koji su vođeni protiv Otomanske imperije bio je Berlinski kongres 1878. godine na kojem su Crna Gora i Srbija dobile nezavisnost i teritorijalna proširenja, dok je
Austro-Ugarska na 30 godina okupirala BiH, koja je bila u sastavu Otomanske imperije.

Druga "Nevesinjska puška" je ona koja je ispaljena januara 1882. godine protiv Austro-Ugarske monarhije, dok je treća ispaljena u junu 1941. godine u borbi protiv fašizma.

Izvor: Srna

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

hercegovac

13.07.2014 13:02

Porediti danasnje Hercegovce sa onim koji su napravili Republiku Srpsku i uopste Srpsku drzavu je isto kad se narko biskup Duric poredi sa svetim Vasilijem Ostroskim, Svetim Savom, sa Dimitrijem Medvedovim i sa Aleksandrom Makedonskim.

ODGOVORITE
Name

Vladika

13.07.2014 13:39

Sramota za Nevesinjce kome su dozvolili na ovako značajan datum da drži govor,PA BRAĆO NEVESINJCI,Vi imate barem 99,9% boljih,hrabrijih,odvažnijih,poštenijih,školovanijih Nevesinjaca(ne računajući dijasporu)od samog poltrona Petra Đokića.Uz svo poštovanje prema Vama,upamet se braćo,jer on ne zaslužuje pozornost za Vaše i naše slobodarsko i pošteno Nevesinje.

ODGOVORITE
Name

posmatrac

13.07.2014 15:57

Cuti Djokicu zivota ti pa savjetnik nacelnika opstine u Mroonjic Gradu profesionalno radno mjesto ti je covjek umjesan u zelenastvo i uznude sakrovicnim dosjejom krivicna prijava nazalost stoji godinama u latici nepismen covjek halo .

ODGOVORITE
Name

Sanja

13.07.2014 17:35

Nije bitna Nevesinjska puška... Nije bitan narod... Uhvatili smo se ko čita govor... Eeee moj narode

ODGOVORITE
Name

Marko

13.07.2014 18:29

Djokic je veliki prijatelj Nevesinja i gradjani Nevesinja ga cijene i postuju. Na nesebicnoj i velikoj pomoci mu se iskreno i zahvalio Nacelnik Opstine...ne gledajuci politicki predznak, kao svi vi ovde sto komentarisete.

ODGOVORITE