Danas obilježavanje "Nevesinjske puške"

Služenjem parastosa na Spomen-obilježju poginulim ustanicima u selu Krekovi kod Nevesinja, polaganjem vijenaca i kulturno-umjetničim programom, danas će biti obilježeno 139 godina od "Nevesinjske puške".

Republika Srpska 13.07.2014 | 10:02
Danas obilježavanje "Nevesinjske puške"

Obilježavanju ovog istorijskog događaja prisustvovaće ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Petar Đokić.

Pomoćnik ministra rada i boračko-invalidske zaštite Duško Milunović rekao je da će danas biti jedinstveno obilježen ustanak protiv otomanske vlasti iz 1875. godine, "Uloški ustanak" protiv Austro-Ugarske iz 1882, te ustanak protiv ustaša u selu Drežanj iz 1941. godine.

"`Nevesinjske puške` obilježavamo da se prisjetimo svih srpskih rodoljuba koji su se borili protiv Turskog carstva, Austro-Ugarske do fašističke NJemačke i njenih sluga, a takođe i da naučimo mlade generacije slobodarskom duhu“, rekao je Milunović.

Obilježavanje organizuje Odbor za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova Vlade Republike Srpske.

Predsjednik Pododbora za obilježavanje važnih istorijskih datuma Velimir Dunjić precizirao je da će parastos početi u 10.30 časova, dok je polaganje vijenaca predviđeno za 10.50, obraćanje zvaničnika za 11.10, a kulturno-umjetnički program u 11.30 časova.

Prva "Nevesinjska puška" izbila je 9. jula 1875. godine protiv otomanske vlasti, i ubrzo se proširila na cijelu BiH, uz podršku Srbije i Crne Gore, što je dovelo do izbijanja srpsko-turskog rata i nastanka takozvane Velike istočne krize.

Rezultat ovog rata bilo je priznanje nezavisnosti Srbije i Crne Gore, te austrougarska okupacija BiH na Berlinskom kongresu 1878. godine.

Druga "Nevesinjska puška", poznatija kao "Uloški ustanak", izbila je u januaru 1882. godine napadom ustanika na austrougarsku žandarmerijsku stanicu u Ulogu, zbog donošenja takozvanog "Vojnog zakona" o obaveznom služenju vojske mladića iz BiH.

"Nevesinjska antifašistička puška" predstavlja oružani otpor ustašama 3. juna 1941. godine u selu Drežanj, nakon masakra 27 ljudi u selu Udružnju kod Nevesinja.

Ovaj oružani otpor fašističkom okupatoru se u trećoj knjizi Otadžbinskog rata Rusije pominje kao prvi antifašistički ustanak u porobljenoj Evropi, ali ga komunističke vlasti bivše Jugoslavije nisu proglasile za Dan ustanka protiv okupatora, već 4. juli.

Izvor: SRNA

Komentari / 0

Ostavite komentar