Demokratski front ima dva kandidata za Predsjedništvo

Demokratski front na predstojeće oktobarske izbore izaći će s dva kandidata za člana Predsjedništva BiH - bošnjačkim i hrvatskim, a istina je da je u opticaju Emir Suljagić za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH - potvrdio je  na konferenciji za medije u Sarajevu, predsjednik Demokratskog fronta  BiH Željko Komšić.

Bosna i Hercegovina 12.07.2014 | 21:35
Demokratski front ima dva kandidata za Predsjedništvo

On je naglasio da će konačna odluka biti donesena na sjednici Predsjedništva stranke koja je počela odmah nakon konferencije za medije.

Komšić smatra da je odluka o izlasku na izbore s dva kandidata za člana Predsjedništva BiH dobra.

“Sada se ocjenjuje da mi time dijelimo biračko tijelo. Ali, mi samo želimo pokazati da smo drugačiji i ne želimo da varamo nijedan narod u BiH”, kazao je on.

Najveći dio konferencije za medije Komšić je posvetio pojašnjavanju ostavke u članstvu stranke Damira Marjanovića, uz ocjenu da ni sam nije siguran zašto je to Marjanović uradio.

Podvukao je da je upravo s Marjanovićem prvo razgovarao o kandidatu za člana Predsjedništva BiH, kada se Marjanović izjasnio kao pripadnik Ostalih.

Nakon određenog vremena, dodaje Komšić, Marjanović se izjasnio da se kandiduje za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, a nedugo zatim i kao hrvatski član tog državnog tijela.

“Pojavila se priča o kandidaturi Slave Kukića za hrvatskog člana Predsjedništva BiH, nakon čega se Marjanović izjasno da je protiv Kukića i da on želi biti hrvatski član Predsjedništva BiH. Potom se desilo da su pretukli Kukića, i nakon toga je došla Marjanovićeva ostavka”, kazao je on.

Komšić dalje pojašnjava da se nakon svega kao osnovni problem u vezi s Marjanovićem ispostavila Koalicija Domovina koju Demokratski front podržava i ide u koaliciju u RS-u. Međutim, tu je i kandidatura Emira Suljagića za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, kojoj se Marjanović takođe usprotivio.

Takođe je prokomentarisao i optužbe na račun tajnih sastajanja s ostalim političkim predstavnicima u BiH, naglasivši da sastanci nisu bili tajni, te da na njima nije pravljen nikakav pakt ili bilo šta slično.

“Tema razgovora s tim ljudima bila je brzo formiranje vlasti nakon izbora, stabilizacija stanja u zemlji te relaksiranje odnosa između Bošnjaka i Hrvata. Svi smo oko toga bili složni. Stabilizacija BiH će biti temeljna odrednica ove stranke, kao i promjena Ustava BiH te ekonomske reforme “, zaključio je Komšić.


Izvor: FENA

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Mirko

13.07.2014 15:59

Zašto niko ne komentariše ovu vijest, koja je dokaz da je Dodik dobro procitao Sarajevo?

ODGOVORITE