Premijer liga jeste najjača, ali Real i Barsa su jači!

U Top 10 najvećih transfera svih vremena nema više nijedne premijerligaške kupovine, dok dva španska giganta zauzimaju osam od deset pozicija.

Fudbal 12.07.2014 | 21:13
Premijer liga jeste najjača, ali Real i Barsa su jači!

Kažu da nema jače lige na svetu od engleske Premijer lige. Bogatstvo i moć koju poseduju premijerligaši podseća na italijansku Seriju A od pre 15 godina. Finansijske blagodeti su ih promovisale u najspektakularnije nacionalno prvenstvo na svetu. Englezi uživaju kada njihovi klubovi rasipaju milione. Mediji od toga prave još veći šou i daju mu dodatnu dozu glamura. Svake godine se ubedljivo najviše para u prelaznom roku obrne na Ostrvu. Skoro kao u svim ostalim prvenstvima zajedno.

Niko ne sumnja da Englezi imaju platežno najmoćnije klubove na svetu. Čak i klubovi koji se bore za opstanak mogu da potroše po 50-60 miliona evra po prelaznom roku. Prednjače moćnici poput Mančester Sitija, Čelsija, Mančester Junajteda, Arsenala, Liverpula, Totenhema... Oni mogu da priušte ono što većina klubova u Evropi ne može. Većina najboljih svetskih igrača na kraju završi u Premijer ligi.

Ali... Postoje dva monstruma protiv kojih Englezi ne mogu ništa. Šeici, "abramoviči", Jevreji, američki milijarderi, biznismeni sa Dalekog istoka i ostala aristrokratija ne mogu ništa kada se pojave Real Madrid i Barselona. Španski giganti kada nešto hoće - oni to i dobiju. I plate za to koliko god je potrebno. Onoliko koliko ne mogu ni prebogati Ostvrljani. Nema te cifre kojom premijerligaši mogu da se odbrane od kandži iz Madrida i Barselone.

Današnji transfer Luisa Suareza je poslednji primer za to. Španci su opet Englezima uzeli ono najbolje što su imali. Najveću zvezdu i najboljeg fudbalera. I to nije prvi put. Tako su im uzeli i Kristijana Ronalda i Gereta Bejla. Tako je i Nejmar izabrao Španiju pre Engleske. I Englezi tu ništa ne mogu da urade.

Od 10 najvećih transfera svih vremena, čak osam otpada na kupovine Barselone i Reala. Ostale dve su "vlasništvo" Pari Sen Žermena. Premijerligaši su najbrojniji stanari najbogatijeg fudbalskog solitera, ali penthaus je ipak rezervisan za Barsu i Real. Oni su one najbogatije komšije koji prave najbolje žurke sa najboljima cicama.

Real Madrid tu prednjači, ali ni Barsa ne zaostaje mnogo uprkos večitoj fami o proizvodnji igrača i čudesnoj La Masiji. Iako Premijer liga ima najveći broj vrhunskih klubova sa ogromnom finansijskom moči, dva španska giganta su i dalje miljama ispred.

Malo je danas fudbalskih zvezda koje bi poziv sa Ostrva izabrale pre mogućnosti da zaigraju u Madridu ili Barseloni. Verovatno i Serhio Aguero ili Eden Azar maštaju o danu kada će zaigrati za španske velikane. Uostalom, Španci su uzeli dve od tri najveće engleske zvezde u ovom veku kada su Ovena i Bekama prizemljili na Bernabeu. Samo je Vejn Runi uspeo da odoli pozivu sa Pirineja. Uspeli su možda i Džerard i Lampard, ali nisu oni kalibar mega zvezda tako bitnih španskim velikanima.

Istovremeno, vrhunski igrači, ali igrači koji postaju višak u toj paklenoj konkurenciji u Realu i Barsi poput Ozila, Fabregasa ili Sančeza, sada možda i Di Marija ili Kedira, dolaze na Ostrvo i postaju nosioci igre i najveće zvezde. Španci poput Mate, Davida Silve ili Dijega Koste su vedete Primere, ali su nedovoljno velike zvezde za Real i Barsu i tek kada neko nije dovoljno atraktivan za pomenuti tandem, onda premijerligaši dobijaju svoju šansu. Problem za Engleze je možda i što redovno preplaćuju svoje fudbalere koje su na silu promovisali u zvezde poput Leskota, Kerola, Benta, Dauninga... Svi oni su plaćani po 20 ili više miliona evra.

Real Madrid i Barselona uspevaju da dominiraju i zbog toga što im je u Španiji sve dozvoljeno, što mogu da rade šta hoće i zadužuju se koliko hoće. Uvek će tu biti neki političar, bankar ili biznismen da ih pogura. Englezi se oslanjaju samo na svoje resurse i resurse tajkuna u čijem su vlasništvu. Nije to fer borba ni sa jedne strane, ali jednostavno to je današnji fudbal. Priče o vernosti Gigsa, Džerarda, Totija, Maldinija, Zanetija i ostalih klupskih zastava su prelepe epizode, ali toga će biti sve manje.

Ipak, da nema tih španskih monstruma, verovatno bi gledali nadmoć engleske imperije. Ovako je zanimljivije. Ipak ima nešto i u klupskoj istoriji Reala i Barse koja je daleko bogatija od premijerligaških klubova. Mnogi fudbalski velikani poput Krojfa, Maradone, Ronalda, Ronaldinja, Zidana su uvek radije birali španske gigante pre engleskih perjanica. Njihovim stopama su krenuli Kristijano Ronaldo, Zlatan Ibrahimović, Rikardo Kaka, Nejmar, Geret Bejl, sada i Luis Suarez.

Komentari / 0

Ostavite komentar