SP: Večeras za 3. mesto BRA - HOL

Večeras je na programu najmučnija utakmica u istoriji fudbala, koja se ne igra ni jednima, ni drugima. Ali, šta bi mogao da bude ishod? 

Fudbal 12.07.2014 | 18:01
SP: Večeras za 3. mesto BRA - HOL

Večeras se igra, prema mnogim mišljenjima, najmučnija utakmica u istoriji fudbala.

Sve što je fudbalerima Brazila i Holandije bilo potrebno jeste da posle poraza u polufinalima, svako na svoj način, odu kućama i probaju da zaborave taj neuspeh. Ali, pravila su surova: utakmica za treće mesto mora da bude odigrana.

Ni Luis Felipe Skolari, ni Luj van Gal nisu zbog toga srećni i to ne kriju. A, svako ima svoje muke... Jedni su psihički ubijeni posle 1:7 u duelu sa Nemačkom, drugi fizički istrošeni posle 120 minuta fudbala sa Argentinom, dan kasnije i poraza na penale.

BRAZIL

Pesimisti, kakvih u Brazilu za vrijeme SP nije manjkalo, su u svojim mislima verojatno ispisali nekoliko mogućih crnih scenarija za reprezentaciju Brazila. Ipak, verojatno nijedan nije išao toliko daleko da pomisli kako je moguće da domaćin u polufinalu izgubi 7:1. Poraz koji će se zauvek prepričavati se događa verojatno jednom u istoriji.

Taktika posle toga, sastav ekipe? Taktika će verojatno ostati ista, jer od tih 4-2-3-1 Skolari nije odustao ni u jednom trenutku. Bez obzira što je bilo vidljivo da bi nešto trebalo menjati. Sastav možda doživi brojne promene, a možda tvrdoglavi Brazilac nastavi po svom..

Postoji li prostor za promene? Postoji, samo je pitanje hoće li dati rezultata. Sigurno je da se u srce odbrane vraća kapetan Tijago Silva. Nije isključeno da vidimo novi bekovski par Maksvel - Dani Alveš. U sredini terena minute čekaju Ramireš, Ernaneš... Spreman je i Vilijan da zaigra od prvog minuta, kad već nije bio dovoljno upotrebljen do sada.

Fred? Teško je prisetiti kada su navijači neke reprezentacije toliko negodovali protiv nastupa nekog igrača. Veteran u napadu Brazila nije napravio gotovo ništa na ovom prvenstvu. Njegova pojava na terenu toliki iritira domaće navijače da su mu protiv Njemačke zviždali na svaki dodir lopte. Problem je što ni Žo nije neka alternativa...

Nejmar ostaje van konkurencije, a to je očigledno hendikep s kojim Brazilci nisu bili spremni da se nose.

Ipak, trebalo bi biti realan i reći da Brazil nije kanta i da je poraz u polufinalu bio, pre svega, posledica pucanja na psihološkom planu. Možda bi baš zbog tog poraza mogli da budu veoma neugodan protivnik Holandiji.

HOLANDIJA

Za razliku od Brazila, Holandija se u polufinalu nije osramotila, ali to ne znači da je poraz nakon jedanaesteraca protiv Argentine bio manje bolan, naprotiv. Ipak, prema prikazanom u polufinalu, Holandija nije zaslužila da igra za trofej. Ovaj tim nije dao gol 240 minuta...

U utakmicama za treće mesto uvek postoji pitanje motivacije, a razočarani Van Gal je odmah posle poraza od Argentine izjavio kako utakmice za treće mesto ne bi trebalo igrati. Kada su se emocije malo slegle, poručio je da idu po bronzu, jer ne žele turnir završiti s dva poraza.

Van Gal bi mogao da napravi nekoliko promena u sastavu. Izvesno je da će iz ekipe ispasti Najdžel De Jong, koji se povređen vratio u akciju da juri Lionela Mesija, ali nije izdržao duže od sat vremena. Na poziciju kraj desne aut linije mogao bi da se vratil Daril Janmat.

SUDIJA

Alžirskom sudiji Hajmudiju je ovo četvrta utakmica na SP. Do sada je sudio vrlo dobro uz ukupno sedam pokazanih kartona. Ipak, treba primetiti da je lak na pištaljci i da često prekida igru, tj. da na utakmicama koje je on sudio ima više faulova nego što je to prosek na Mundijalu. Holanđanima je već sudio u grupi, u meču sa Australijom.

Komentari / 0

Ostavite komentar