Profesije u ekspanziji - šetači pasa, bebi-siteri mačaka...

Na berzama rad u evropskim zemljama sve su traženija zanimanja vezana za brigu o kućnim ljubimaca, jer njihovi vlasnici izdvajaju sve veće sume novca kako bi im ugodili.

Zanimljivosti 12.07.2014 | 14:09
Profesije u ekspanziji - šetači pasa, bebi-siteri mačaka...

Prema pisanju belgijskog lista Referenas, pored klasičnih profesija koje se bave brigom o životinjama, kao što su veterinari, uzgajivači životinja, dreseri, čuvari zoološkog vrta ili frizeri, sve traženiji su šetači pasa, bebi-siteri mačaka, ili degustatori hrane za životinje.

Najveći trend rasta tražnje je za šetačima pasa, jer vlasnici često nemaju vremena da izvode kućne ljubimce u neophodnu šetnju.

Sat vremena šetnje pasa Belgijanci plaćaju u proseku oko 22 evra. Čuvanje mačke, koje podazumeva i hranjenje, plaća se oko 13 evra.

Degustatori hane za životinje daleko su plaćeniji, pre svega zato što ta hrana, između ostalog, sadrži i specijalne proteine za životinje.

Veoma su traženi i psiholozi za životinje, koje vlasnici obilato nagradjuju da njihove ljubimce izleče od depresije, preterane agresivnosti, hiperaktivnosti, raznih fobija...

Traženi su i agent za zdravstvenu zaštitu životinja, nakon što je Francuz Žerom Salo došao na ideju da otvori agenciju za zdravstveno osiguranje životinja Sante Vet. Mesečno osiguranje košta od 14 do 48 evra.

Jedno od mogućih zanimanja u perspektivi je, kako spekuliše Referenas, i stjurdesa zadužena za brigu o životinjama u avionima.

Na ceni su i taksidermisti, odnosno preparatori životinja, budući da jedan broj vlasnika na taj način želi da "produži" život uginulog ljubimca.

Komentari / 0

Ostavite komentar