Baka traži najstrožu kaznu za unuka

Okružni tužilac Snježana Petković juče je u završnoj riječi u banjalučkom Okružnom sudu kazala da su optuženi Robert Stijaković (26) i Danijel Dujić (26) iz Gradiške hladnokrvne ubice.

Republika Srpska 12.07.2014 | 13:23
Baka traži najstrožu kaznu za unuka

Naglasila je da smatra da je tužilaštvo dokazalo da su oni iz koristoljublja dogovorili ubistvo Robertovog oca Radovana Stijakovića (49), u kojeg je Dujić ispalio smrtonosne hice.

"Brojni svjedoci, a i sami iskazi optuženih govore da je Robert od Dujića naručio ubistvo svog oca. Dujić je to prihvatio jer mu je Robert obećao pomoć i da će lijepo živjeti", rekla je Petkovićeva.

Punomoćnik majke ubijenog Radovana Marije Žgela, advokat Mile Kovačević pročitao je njenu pismenu izjavu u kojoj je navela da traži najoštrije kažnjavanje ubica. Istakao je da ona više krivi svog unuka Roberta.

Robertov branilac, advokat Milan Romanić smatra da njegov branjenik nije počinio ubistvo iz koristoljublja već ubistvo pod osobito olakšavajućim okolnostima. Rekao je da je Roberta otac Radovan psihički zlostavljao dugo vremena, pa čak pokušao i seksualno nasilje.

"To je dovelo do toga da je njegova svijest bila sužena i bitno smanjena sposobnost da shvati značaj djela. To je utvrdio i vještak odbrane", rekao je Romanić.

Branilac Dujića, advokat Željko Gnjatović istakao je da njegov branjenik nije postupao sa umišljajem i da ubistvo nije počinio iz koristoljublja.
Stijaković i Dujić rekli su da se kaju zbog svega i da bi voljeli da je sve bilo drugačije.

Nakon iznošenja završnih riječi predsjednik sudskog vijeća Vesna Stanković-Ćosović je izricanje presude zakazala za 14. jul.

Prema optužnici, Robert Stijaković i Danijel Dujić su 19. januara ove godine u kafiću "Kazablanka" u mjestu Kočićevo kod Gradiške dogovorili Radovanovo ubistvo.

Robert se tada dogovorio sa Dujićem da ubije njegovog oca i obećao mu da će mu pomoći da se snađe u životu. Dujić je na to pristao, te je 22. januara oko 22 časa, nakon što ga je Robert dovezao u neposrednu blizinu Radovanove kuće u Kočićevu kod Gradiške, hicima iz automatske puške usmrtio Radovana.

Tužilac Snježana Petković od sudskog vijeća zatražila je da poslije izricanja presude Robertu Stijakoviću i Danijelu Dujiću produži pritvor.

Njihovi branioci, advokati Milan Romanić i Željko Gnjatović, smatraju da nema osnova da oni budu u pritvoru. Traže da se puste iz pritvora nakon presude.


Izvor: Glas Srpske

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Milojko

12.07.2014 11:28

Ova baka je makar mogla da ćuti, odkud ona zna pozadinu tog ubistva. Možda ga je otac stvarno zlostavljao, nije ga ubio bezveze što mu se ubijalo, več od muke.

ODGOVORITE
Name

kkk

12.07.2014 13:01

Ako i zbog čega volim Ameriku to je zbog zakona.. Kad porota kaže kriv je, Bog te ne spasi... Ja bih vratio električnu stolicu i svakog ko je ubio kao ova dva mentola, puštao na el.stolicu..i nakon dva mjeseca ih spržio na stolici... Pa da vidite da libi se smanjio broj ubistava.. Ovde kod nas čovjeka ubiju i dobije tri godine... Fuj.

ODGOVORITE