Nestašica vakcina za bebe

Vakcinacioni centar u Banjaluci ostao je bez petovalentne vakcine, koja se daje djeci do drugog mjeseca života.

Republika Srpska 11.07.2014 | 09:50
Nestašica vakcina za bebe

Ova vakcina služi za stvaranje zaštite organizma od difterije, tetanusa, velikog kašlja, dječje paralize i HIB-a (Haemophilus influenzae tip b).

Bosa Džajić, doktorka u Vakcinacionom centru, kaže kako vakcine nema na stanju kraći period, ali da to nije do njih nego do dobavljača.

"Mi smo svu proceduru što se tiče papirologije i naručivanja obavili na vrijeme, sada je sve na Istitutu za javno zdravstvo jer oni u saradnji s Fondom vrše nabavku, mi smo posljednja karika u lancu", ističe ona.
Dodaje da se isporuka vakcina očekuje do 15. jula, ali da takođe roditelji koji su dosad morali vakcinisati djecu nemaju razloga za paniku jer se vakcinacija može pomjeriti i iz drugih razloga. 

"Već smo obavijestili roditelje da će vakcina sigurno doći, a to što dijete čeka ništa ne mijenja i neće biti nikakvih problema", navodi Džajićeva.

Iz Fonda zdravstvenog osiguranja RS, koji je zadužen za nabavku vakcina, kažu da su dosad dva puta raspisivali tender za nabavku petovalentnih vakcina, ali da se nijedan dobavljač nije javio.

"To što se niko nije javio već dva puta  na tender, mi shvatamo kao ucjenu farmaceutskih kuća. Očigledno je da iza svega stoje viši finansijski interesi, jer je jasno da neko želi da stvori vještačku krizu. Naime, sve vakcine koje Fond nabavlja su znatno jeftinije nego što se prodaju u apoteci. To nas navodi na razmišljanje da neko ima interes da se vrati stari sistem nabavke, ne preko Fonda, jer su tada sve vakcine bile mnogo skuplje", navode iz FZO.

Kako kažu, prvi tender su raspisali u novembru prošle godine u cilju da se na vrijeme sprovede ova procedura. S obzirom na to da se niko dva puta nije javio, Fond je u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama BiH pokrenuo pregovarački postupak. Međutim, jedini kvalifikovani dobavljač je povukao ponudu zbog insistiranja da petovalentne vakcine u RS nabavlja tri godine, umjesto 12 mjeseci, kako je zakonski propisano.

"Nismo mogli dozvoliti da s nekim dobavljačima bude potpisan ugovor na tri godine po određenoj cijeni, zato što se cijene lijekova mijenjaju skoro svake godine", kažu u FZO RS.

Izvor: Nezavisne

Komentari / 0

Ostavite komentar