Prijateljska posjeta ili "gvozdeni zagrljaj"?

Srpski mediji, koji često pominju «izbalansiranog Tita» počeli su da broje strana putovanja premijera Srbije Aleksandra Vučića.

Srbija 10.07.2014 | 07:40
Prijateljska posjeta ili "gvozdeni zagrljaj"?

 

Nećemo se baviti matematičkim operacijama iz serije «može li da se stavi znak jednakosti između dve posete premijera Vučića Nemačkoj i jedne posete Rusiji», već ćemo se potruditi da promislimo o političkoj podlozi – zato smo zamolili da nam pomogne direktor Centra za strateške alternative Dušana Prorokovića.

Dakle, planirani pregovori s predsednikom Vladimirom Putinim i premijerom Dmitrijem Medvedevim u ruskom glavnom gradu postavljaju jedno pitanje. 

Suviše kratka je u razmerima međudržavnih odnosa pauza između nedavne radne posete šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova Beogradu i dolaska premijera Aleksandra Vučića u Moskvu…

- Sastanak srpskih zvaničnika sa Sergejom Lavrovim u Beogradu bio je najneobičniji do sada. Očigledno je da se na relaciji Beograd-Moskva nešto dešava.

Ja to dovodim u vezu sa novim pristupom Moskve, kako u Srbiji, tako i u ostalim balkanskim zemljama i uzrok tražim u rečima šefa ruske diplomatije da Srbija ne samo da može da stoji sa strane i gleda šta će da bude sa Južnim tokom, već da je i dužna da brani ovaj projekat.

Da podsetim, Srbija i Rusija imaju potpisan sporazum o strateškoj saradnji. Taj sporazum obavezuje Srbiju na mnoge stvari i u tom kontekstu sagledavam i posetu premijera Vučića Moskvi. Očigledno je da će mu tamo biti predočeno ne samo šta Srbija može nego i šta se od Srbije u budućem periodu traži.

S druge strane, premijer Vučić leti ima tri posete Nemačkoj, zemlji-lokomotivi EU i generatoru uslova o Kosovu.

- Od početka ukrajinske krize, Nemačka je izgubila puno na uticaju na Balkanu. Nemačka je svoju moć širila uglavnom ekonomskim sredstvima.

Ukrajinsko pitanje je ponovo otvorilo bezbednosni paket kao dominantan, i SAD prethodnih šest meseci polako istiskuju nemački uticaj sa ovih prostora.

To je vidljivo i u Bugarskoj, gde je došlo do suspenzije Južnog toka. Angela Merkel svakako traži određene poluge preko kojih može vratiti uticaj.

Mislim da će se Nemačka posvetiti traženju nekog okvira za Balkan u kontekstu da balkanske države neće ući u EU pošto u Briselu ne postoji volja za proširenjem.
Dakle, posetu Vučića Moskvi i Berlinu ja itekako dovodim u vezu. Ukrajinska kriza je ponovo otvorila pitanje nemačko-ruske saradnje.

Približavanje Nemačke i Rusije otvara mnoge perspektive za Srbiju i zbog toga je došlo do intenziviranja susreta i sa ruskim i sa nemačkim zvaničnicima.

Beograd podržava teritorijalnu celovitost Ukrajine, to je ponovo izjavio ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić u Beču. Spojeno sa neangažovanošću u vezi sa sankcijama protiv Rusije to i dalje podseća na Trockog iz 1918. godine: «Ni mira, ni rata: mir ne potpisujemo, rat obustavljamo».

Između ostalog, nemačka strana je tada izjavila da ukoliko mir nije potpisan, to automatski znači – obustava primirja. Nikako ne insistirajući na analogijama, ipak moguće je pretpostaviti da će jednom Beograd morati da se opredeli između «yes» i «njet» u vezi sa sankcijama.

Između ostalog, u vezi sa time analitičari spore, šta očekuje Vučića u Moskvi: prijateljska poseta ili «gvozdeni bratski zagrljaj»?

- Tim analitičarima ne bih pridavao previše pažnje. Malo je na Balkanu analitike, a puno zapadne propagande. Vidite, srpsko rukovodstvo je za prethodnih mesec dana više puta pomenulo teritorijalni integritet Ukrajine nego što je za dve godine pomenulo teritorijalni integritet Srbije.

Srbija je pod velikim pritiskom pre svega Sjedinjenih Američkih Država da se prema tom pitanju izjasni. Moram vam priznati da sam ja prijatno iznenađen činjenicom da Srbija nije uvela sankcije Rusiji.

U određenom trenutku sam očekivao da se to desi i zbog tih velikih pritisaka i zbog očiglednog nesnalaženja srpskih vlasti na spoljnopolitičkom polju.
Nesumnjivo, ova pozicija Srbije se u svim zapadnim krugovima shvata kao proruska, bez obzira na to što se ponavljaju te teze o teritorijalnom integritetu Ukrajine, i što se Krim ne spominje.

Zapadne zemlje su očekivale da se Srbija u najmanju ruku postavi kao Crna Gora i da vrlo optimistično uđe u taj antiruski front.
Međutim, pitanje je koliko je to dovoljno za budućnost srpsko-ruskih odnosa. Naša bilateralna saradnja se ne meri samo prema tome da li smo ili nismo uveli sankcije Rusiji (pritom, te sankcije su potpuno besmislene), nego i prema tome kako ćemo se postavljati po drugim pitanjima.

Pre svega se to tiče realizacije „Južnog toka“. Bugarska jeste odustala od ovog projekta, odnosno suspendovala ga, ali vidimo prethodnih dana da je Austrija ušla u celu ovu priču.

Zbog toga Srbija nema razloga da staje sa realizacijom „Južnog toka“, niti da se pravda kako je Bugarska prekinula pa sada moramo da vidimo kakav će krajnji ishod biti u Bugarskoj sa ovim projektom.

Srbija treba aktivno da nastavi da gradi „Južni tok“ i na tom poslu ne samo da ima podršku Rusije, nego partnere može pronaći u Mađarskoj i Austriji. To je jedan od kanala za buduće jačanje saradnje Srbije i Rusije.

U intervjuu nemačkim medijima premijer Vučić se žalio na ruske cene gasa. Veća od današnje cena bi ubila našu zemlju, - čak je rekao on.

Međutim, koliko je poznato, dugoročni sporazum, potpisan između Rusije i Srbije, predviđa i eventualni popust, dok se cena za Beograd ne razlikuje mnogo od prosečne jugo-istočno-evropske cene.

- Mislim da je to poslednja tema o kojoj će se razgovarati. Mnogo ozbiljnije stvari su pred nama i mnogo ozbiljnije teme.

Ukoliko mi postignemo dogovor o nastavku izgradnje „Južnog toka“, ukoliko se Srbija po tom pitanju aktivira, ukoliko izađe iz ove pasivne pozicije, popusti na gas će doći sami po sebi.
Deo srpskih političara već 25 godina pokušava da imitira ukrajinske političare, koji su stalno kukali na zapadu na Rusiju, a u Rusiji kukali na zapad.

Onda su pokušali nekakvom jeftinom trgovinom da ostvare kratkoročnu korist. Kao da Rusi neće saznati šta Srbi pričaju u Briselu ili Brisel neće saznati šta Srbi pričaju u Moskvi. To je politika koju je vodio i Kučma, to je politika koju je vodio i Janukovič.

Rusija u ovom trenutku, dok se ne počne sa realizacijom našeg strateškog sporazuma koji smo potpisali, nema neki preterani interes da Srbiji čini ustupke oko niza stvari pa i oko cene gasa.
Zašto bi Rusija smanjivala cenu gasa Srbiji, kada vidimo da Srbija tiho ulazi u NATO i pozicionira se tako da u budućnosti bude ruski neprijatelj?

To što mi formalno ne potpisujemo neke dokumente koji se tiču ulaska u NATO je jedna stvar. Ali sasvim druga stvar su reforme koje se dešavaju u našoj vojsci, koje nas potpuno stavljaju na jedan kolosek ka NATO-u. Dakle, te stvari se ne mogu sakriti.

Zbog toga ova jeftina trgovina, kukanja i žalbe nam puno neće pomoći. Jedan sveobuhvatan dogovor sa Rusijom koji bi se ticao svih ovih stvari o kojima govorim, pa i reformama u sektoru vojske i našoj budućoj vojnoj saradnji bi potpuno relaksirao naše odnose.

I u takvom jednom okviru cena gasa se uopšte ne bi postavljala, i za Srbiju bi, pretpostavljam, važili isti uslovi kao za Belorusiju. Dakle, puno je tema o kojima mi moramo razgovarati pre cene gasa. A ukoliko se o tim temama dogovorimo, cena gasa će biti rešena sama po sebi.

Izvor: Glas Rusije

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

Semberac bio i ostao

10.07.2014 05:45

Da se ne lažemo, kome je Putin valjao a da nije od toga imao korist.

ODGOVORITE
Name

da budemo realni

10.07.2014 05:57

Ko je kome ikad pomogao a da nema makar neku namjeru, dal su Ameri pomogli kome, Švabe mozda?! Osvjestite sa ljudi, danas ništa nema džabe.

ODGOVORITE
Name

Семберија у срцу

10.07.2014 06:02

Вјероватно да није никоме.А да ли је можда госпођа Меркел или њен претходник господин Шредер или било који други премијер или предсједник некоме ваљао, а да од тога није имао корист???

ODGOVORITE
Name

blbl

10.07.2014 06:04

Da li je stigla ona obećana silna pomoć za potopljene iz bratske Rusije? SRAMOTA.Poslije poplava i ruske "pomoći" muka mi je kada čujem riječ Rusija. U muci se poznaju junaci.

ODGOVORITE
Name

Max

10.07.2014 06:39

Poslat ce nam 30 Kozaka da kopaju kanale za Juzni tok.

ODGOVORITE
Name

Re Semberac

10.07.2014 07:03

Kome smo mi Srbi valjali nikome,ne vidim razlog zasto bi Putin davao neku korist nama,Rusi su nas oslobodili ovih za kojima mi trčimo kao pudlice,i samo čekamo da Wasington i Brisel nešto kažu protiv Rusa da i mi skočimo

ODGOVORITE
Name

Miki

10.07.2014 07:23

U početku sam podržavao Vučića -Nažalost on sve više i više postaje autokrata .Sam donosi odluke .Zapostavlja sistem.Nije dobro što je medije stavio pod kontrolu pa nije izložen kritikama i ne zna kada je počeo vući pogrešne poteze .To će nas sve skupo stajati.

ODGOVORITE
Name

tt

10.07.2014 07:56

Isti Dodo. I on bi na dvije stolice i samo on zna sta je ispravno!

ODGOVORITE
Name

sinisa

10.07.2014 08:02

Ja samo ne razumijem ove komentare koji su svi listom kao da mi živimo u Srbiji, pa lijepo je osjećati pripadnost i ljubav prema vlastitom narodu, ali ne možemo živjeti u laži i iluziji. Odnos Rusije prema Srbiji i prema Republici Srpskoj su različiti, to nema veze jedno sa drugim. Pa to ste valjda vidjeli da se Baja sa Putinom samo uslika u nekom hodniku, dok je premijer Vučić pokazao šta znači posjeta. Prema tome, Bajina priča je ludilo za narod, a zašto se Rusi tako ponašaju, pa zato sto oni vrlo dobro znaju da je Republika Srpska u BiH, zvanična Rusija nikada nije dovela u pitanje BiH, oni nikada nisu osporili presude u Hagu, niti osporavaju taj sud, osim sto su stava da predugo traje i da ga treba više zatvoriti. Nema dogovora za krak gasovoda prema Republici Srpskoj, zašto, zato što odluku donosi BiH, to Rusi znaju, pa i ne spominju više, a isto tako znaju da ako Federacija neće koristiti taj plin da nema nikakave ekonomske isplativosti uopšte graditi taj krak prema RS, skuplje cijevi i gradnja nego sto će se potrošiti plina u RS za narednih sto godina.

ODGOVORITE
Name

xxl

10.07.2014 08:31

Treba "balansirati na žici između Istoka i Zapada", pa dok ne padnemo?!

ODGOVORITE
Name

Vučić vodi državu u katastrofu

10.07.2014 10:52

Vučić kao najslabiji političar kojeg je Srbija imala u poslednjih 200 godina, vodi državu u dužničko ropstvo i ekonomsku i nacionalnu katastrofu. Prodao je Kosmet, izdao braću u CG, na sve načine se dovija Sarajevu i pokušava izdati i RS. Za to vrijeme je uveo neviđenu cenzuru u sve medije Srbije gdje prolazi samo njegovo veličanje, u Srbiji poskupljuju redom sve namirnice, narod ostaje bez posla, umanjuju se plate, konstantno se uzimaju enormna strana zaduženja, Zvezda je dovedena pred gašenje na čelu sa Vučićem i njegovom kriminalnom hobotnicom u klubu i po prvi put joj je zabranjeno igranje u Evropi. Sportka prvenstava se štimaju po formuli da se zadovolje oba plemena - pa jednima daje fudbal a drugima košarku, kako bi vožd ubrao još koji politički poen ... Dobro je što mu je Putin očitao lekciju i rekao da demagogija više ne prolazi

ODGOVORITE