Republika Češka finansira projekte na Palama

Delegacije opštine Pale tokom četvorodnevne posjete Češkoj i Njemačkoj dogovorila je značajne projekte za ovu lokalnu zajednicu, naročito kada je riječ o vodosnabdjevanju.

Republika Srpska 09.07.2014 | 18:25
Republika Češka finansira projekte na Palama

Tokom prva dva dana posjete Republici Češkoj, dogovoreno je da se uloži 4, 5 miliona konvertibilnih maraka za investicije na području opštine Pale. Tri miliona se odnose na izgradnju minihidrocentrale na rijeci Prači, u mjestu Vrhprača kod Podgraba.

"Tu je projektna dokumentacija zavšena, ostalo je samo da se završe tehnički akti i mislim da bi se sljedeće godine trebalo krenuti sa radovima. Vrlo je važna izgradnja tih malih hidrocentrala jer to opštini donosi dodatne prihode, naročito kada imamo situaciju kada lokalnim samoupravama u Republici Srpskoj padaju budžeti", navodi načelnik opštine Pale Miodrag Kovačević.

Drugi projekat koje je rukovodstvo opštine Pale dogovorilo tokom posjete Češkoj odnosi se na vodovod Vrhprača - Podgrab, u vrijednosti od milion dolara. Projekat finansira Češka Vlada koja ima obavezu ispred Evropske unije da finansira projekte u BiH. Kao podizvođači na tom projektu radiće domaće firme.

"Taj projekat će riješiti probleme koji traju dugo godina na tom području, gdje će se vodovod Jahorine povezati sa Vrhpačom i Podgrabom i obezbjediti kvalitetno i uredno snabdjevanje te mjesne zajednice vodom", dodaje Kovačević.

Nakon posjete Republici Češkoj, delegacija Pala uputila se ka Njemačkoj, gdje su razgovarali sa gradonačelnikom Štutgarta, sa predstavnicima Privredne komore, sa rukovodstvom energane u komuni Felbah, kao i sa predstavnicima Vlade njemačke pokrajine Baden Virtemberg.

Dogovorena je saradnja na univerzitetskom nivou, Privredna komora je spremna da podrži određene projekte kada je u pitanju turizam na području ove lokalne zajednice, a rukovodstvo njemačke pokrajine izrazilo je spremnost da pomogne Republici Srpskoj i BiH u prevazilaženju problema oko poplava.

BN TV

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

xl

09.07.2014 17:15

Pa dokle će nas praviti budalama, jadni mi s njima.

ODGOVORITE