Република Чешка финансира пројекте на Палама

Делегације општине Пале током четвородневне посјете Чешкој и Њемачкој договорила је значајне пројекте за ову локалну заједницу, нарочито када је ријеч о водоснабдјевању.

Република Српска 09.07.2014 | 18:25
Република Чешка финансира пројекте на Палама

Током прва два дана посјете Републици Чешкој, договорено је да се уложи 4, 5 милиона конвертибилних марака за инвестиције на подручју општине Пале. Три милиона се односе на изградњу минихидроцентрале на ријеци Прачи, у мјесту Врхпрача код Подграба.

"Ту је пројектна документација завшена, остало је само да се заврше технички акти и мислим да би се сљедеће године требало кренути са радовима. Врло је важна изградња тих малих хидроцентрала јер то општини доноси додатне приходе, нарочито када имамо ситуацију када локалним самоуправама у Републици Српској падају буџети", наводи начелник општине Пале Миодраг Ковачевић.

Други пројекат које је руководство општине Пале договорило током посјете Чешкој односи се на водовод Врхпрача - Подграб, у вриједности од милион долара. Пројекат финансира Чешка Влада која има обавезу испред Европске уније да финансира пројекте у БиХ. Као подизвођачи на том пројекту радиће домаће фирме.

"Тај пројекат ће ријешити проблеме који трају дуго година на том подручју, гдје ће се водовод Јахорине повезати са Врхпачом и Подграбом и обезбједити квалитетно и уредно снабдјевање те мјесне заједнице водом", додаје Ковачевић.

Након посјете Републици Чешкој, делегација Пала упутила се ка Њемачкој, гдје су разговарали са градоначелником Штутгарта, са представницима Привредне коморе, са руководством енергане у комуни Фелбах, као и са представницима Владе њемачке покрајине Баден Виртемберг.

Договорена је сарадња на универзитетском нивоу, Привредна комора је спремна да подржи одређене пројекте када је у питању туризам на подручју ове локалне заједнице, а руководство њемачке покрајине изразило је спремност да помогне Републици Српској и БиХ у превазилажењу проблема око поплава.

БН ТВ

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

09.07.2014 17:15

Па докле ће нас правити будалама, јадни ми с њима.

ОДГОВОРИТЕ