Albanci u Prištini spalili makedonsku zastavu

Nekoliko stotina Albanaca okupljenih ispred makedonske Ambasade u Prištini spalilo je večeras zastavu te bivše jugoslovenske republike.

Srbija 08.07.2014 | 21:05
Albanci u Prištini spalili makedonsku zastavu

Demonstranti, uglavnom navijači Fudbalskog Kluba "Priština", okupili su se u centru grada na platou ispred Narodnog pozorišta odakle su uz povike otišli do Ambasade Makedonije.

Uprkos velikom broju pripadnika Kosovske policijske službe koji su obezbjeđivali objekat Ambasade demonstranti su zapalili makedonsku zastavu oko 18.00 časova, poručivši vlastima Makedonije da Albanci neće mirovati sve dok šestorica njihovih sunarodnika, koji su osuđeni u predmetu "Monstrum", ne budu oslobođeni.

Posredstvom društvenih mreža, Albanci sa Kosova pozvani su da se u petak, 11. jula, priključe masovnim protestima u Skoplju.

Krivični sud u Skoplju osudio je krajem juna šest osoba zbog terorizma na doživotni zatvor, a jednu je oslobodio u slučaju "Monstrum" u kome im je suđeno za ubistvo pet lica kod Smiljkovskog jezera, u blizini Skoplja, u aprilu 2012. godine.

Nezadovoljni presudama, Albanci su počeli da organizuju proteste širom Makedonije, a na prvim protestima u Skoplju održanim u petak, 4. jula, povrijeđeno je dvadesetak lica, među kojima ima i policajaca i demonstranata.

Policija je, da bi zaustavila proteste, upotrijebila šok-bombe i vodene topove.

Novi protesti zakazani su za petak, 11. jula, ispred Jajapašine džamije u Skoplju.

Izvor: SRNA

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

СЕНОВИЋ

09.07.2014 05:58

Такозвана Македонија беше признала такозвано Косово?

ODGOVORITE
Name

Republjik

09.07.2014 08:43

Spaliće oni sve što I'm stane na put samo nek se igraju imaju podršku sa svih strana.

ODGOVORITE
Name

Boo

09.07.2014 11:21

Napred Kosovo

ODGOVORITE