Lavrov: Ukrajina kao Beograd 1999.

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov rekao je da situacija u Ukrajini podseća na NATO bombardovanje Jugoslavije 1999. i da odgovornost za krizu snosi Vašington.

Svijet 08.07.2014 | 19:42
Lavrov: Ukrajina kao Beograd 1999.

"Imamo razloge da verujemo da vodeće evropske zemlje već shvataju svoju odgovornost za ono što se dešava u Ukrajini. Mi želimo da se i SAD priključi EU u razumevanju te odgovornosti", rekao je Lavrov.

On je rekao da je sada najvažnije razmišljati o tome kako spasiti ljudske živote i pozvao na hitnu obustavu vatre na istoku Ukrajine.

"U zajedničkom interesu je da se što je pre moguće zaustavi krvoproliće. Nema prostora za bilo kakve zadrške ili izgovore za odlaganje primirje, jer bi to još više ugrozilo mirno, civilno stanovništvo", rekao je Lavrov.

Šef ruske diplomatije je rekao da bi primirje dovelo do početka mirovnih pregovora u kojima bi "trebalo poštovati prava svih regiona i postaviti političku mapu puta ka rešenju krize".

Tokom konferencije za novinare tokom dvodnevne posete Sofiji, ruski ministar je rekao da ga dešavanja u Ukrajini podsećaju na Beograd 1999. i početak NATO bombardovanja bez odobrenja SB UN i to suverene države koja nije predstavljala pretnju po članice alijanse.

"Princip suverenosti i nemešanja u unutrašnje stvari u državama imaju važnost vrhunskog prioriteta. Ne postoje suprotstavljene vojno-političke alijanse u Evropi danas, a stvaranje takvih alijansi je kontraproduktivno. Događaji u Ukrajini i oko nje su samo dokaz za tako nešto", rekao je Lavrov.

Izvor: B92, Raša tudej

 

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Roki

08.07.2014 09:27

Ovi rusi nista zivo ne smiju da preduzmu!! Sta ce kad im je naoruzanje iz drugog svetskog rata!!! Dok su se ostali naoruzavali oni su trosili pare na vodku i zene!! Sad se zamisljaju da su neko i nesto sa ak47 ne mogu nikoga da napadnu!!

ODGOVORITE
Name

x file

08.07.2014 09:40

Samo pricas gosp. Lavrov a djela nista serpa, Gine ti sopstveni narod u istočnoj Ukrajiji, ali nema veze dobili ste KRIM...to je deal... opet se pokazalo da su najjaci Ameri odnosno USA

ODGOVORITE
Name

xxl

08.07.2014 09:56

I za 1999.godinu (bombardovanej Srbije) ste saučesnici u zličinu svojim nečinjenjem, ne davanjem aktivne podrške Srbiji i za ovo danas ste saučesnici na isti način u Ukrajini.I zato samo Boga molim da nas Miletova (Dodikova) avantura s vama i direktno suprostavljanje Zapadu (pored vas takvih kukavica) ne dovede u još veću nesreću, da nam Zapad ne da "strašnu šamarčinu" zbog Dodika.

ODGOVORITE
Name

Febo

08.07.2014 10:00

Lavrov je pobrkao lončiće, nije isto kao 1999 i bombardovanja Srbije, jedino je istina je da su Rusi aneksirali KRIM, dio Ukrajine, bez dozvole UN i savjeta bezbjednosti. Tim činom je Rusija dala legitimitet bombardovanju Srbije od Strane NATO snaga 1999.

ODGOVORITE
Name

Re febo

08.07.2014 10:28

Febo drogiras li se ti ili si takav rodjen?Srbija nije nikog aneksirala kao ni Rusija,Krim je Ruski e sad sto su fasisti odlucili da dodju sa svojim bazama a Putin nije dao to je sasvim nesto drugo,a ti se prestani drogirati ili hitno kod psihijatra!!

ODGOVORITE
Name

CCCP

08.07.2014 16:57

Sve zemlje koje su izasle iz bivseg SSSR-a su danas tri svjetlosne godine ispred nas...nema "hljeba" od Moskve...

ODGOVORITE
Name

re_Re febo

08.07.2014 19:01

Od kada je Krim bio ruski, ili sam ja nesto propustio???

ODGOVORITE