Riješiti pitanje "Sejdić i Finci" do maja 2015.

Članovi Monitoring tima Savjeta Evrope upozorili su danas u Sarajevu poslanike i delegate u parlamenta BiH da bi novoizabrane vlasti u BiH trebalo da riješe pitanje primjene odluke Evropskog suda za ljudska prava u predmetu "Sejdić i Finci" do maja 2015. godine, kada bi BiH trebalo da preuzme predsjedavanje Savjetom.

Bosna i Hercegovina 07.07.2014 | 16:19
Riješiti pitanje "Sejdić i Finci" do maja 2015.

Iz parlamenta BiH saopšteno je da su oni razgovarali sa članovima stalne delegacije parlamenta BiH u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope Mladenom Ivanićem, Senadom Šepićem, Ismetom Dervoz i Boškom Tomićem o primjeni odluke Evropskog suda za ljudska prava u predmetu "Sejdić i Finci" u svjetlu predstojećih opštih izbora u BiH.

Članovi stalne delegacije parlamenta BiH u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope zajednički su istakli da očekuju da će ovo pitanje, koje predstavlja ključnu prepreku na evropskom putu BiH, biti riješeno u roku od šest mjeseci nakon održavanja opštih izbora, navodeći da će politička volja za primjenu odluke u slučaju "Sejdić i Finci" biti jedan od ključnih kriterijuma u pregovorima za formiranje buduće vlasti u institucijama BiH.

Članovi Monitoring tima Savjeta Evrope izkazali su tokom ovog razgovora duboko žaljenje zbog žrtava i ogromnih šteta koje je BiH pretrpjela u nedavnim poplavama.

O odluci "Sejdić i Finci" članovi Monitoring tima Savjeta Evrope razgovarali su danas i sa predsjedavajućim Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma BiH Šefikom DŽaferovićem, kao i o drugim pitanjima koja će biti obrađena u novom izvještaju Monitoring tima o poštovanju obaveza i angažmana BiH kao punopravne članice Savjeta Evrope.

Odgovarajući na pitanja članova Monitoring tima, DŽaferović je naglasio da je u interesu BiH i svih njenih građana da vlasti u BiH u potpunosti ispunjavaju obaveze prema Savjetu Evrope i drugim evropskim institucijama i organizacijama.

DŽaferović je podsjetio da se tokom razgovora predstavnika političkih partija sa evropskim komesarom za proširenje Štefanom Fileom iskristalisao model za primjenu odluke u slučaju "Sejdić i Finci", ali
da nije bilo političke volje da se prihvate dogovorena rješenja, kojima će, kako je rekao, političke partije morati da se vrate nakon predstojećih opštih izbora u BiH.

On je podsjetio i na činjenicu da se u Parlamentarnoj skupštini BiH nalaze i prijedlozi amandmana na Ustav BiH kojima bi se, kako je naveo, na jednostavan način ispunili zahtjevi iz odluke Evropskog suda za ljudska prava, te upozorio da postoje blokade u vezi sa zakazivanjem sjednice oba doma parlamenta BiH na kojoj bi se o tim amandamanima glasalo.

DŽaferović je pozvao međunarodne institucije da pomognu BiH u rješavanju ovog problema, izražavajući očekivanje da će se političari koji budu izabrani u oktobru, zajedno sa međunarodnim zvaničnicima, ozbiljno i odgovorno posvetiti pitanju ispunjenja odluke u slučaju "Sejdić i Finci".

Članovi Monitoring tima Savjeta Evrope tokom razgovora sa DŽaferovićem interesovali su se i za rješavanje pitanja statusa grada Mostara, te izrazili očekivanje da će predstojeći opšti izbori u BiH biti održani u demokratskoj atmosferi.

Izvor: Srna

Komentari / 0

Ostavite komentar