Ријешити питање "Сејдић и Финци" до маја 2015.

Чланови Мониторинг тима Савјета Европе упозорили су данас у Сарајеву посланике и делегате у парламента БиХ да би новоизабране власти у БиХ требало да ријеше питање примјене одлуке Европског суда за људска права у предмету "Сејдић и Финци" до маја 2015. године, када би БиХ требало да преузме предсједавање Савјетом.

Босна и Херцеговина 07.07.2014 | 16:19
Ријешити питање "Сејдић и Финци" до маја 2015.

Из парламента БиХ саопштено је да су они разговарали са члановима сталне делегације парламента БиХ у Парламентарној скупштини Савјета Европе Младеном Иванићем, Сенадом Шепићем, Исметом Дервоз и Бошком Томићем о примјени одлуке Европског суда за људска права у предмету "Сејдић и Финци" у свјетлу предстојећих општих избора у БиХ.

Чланови сталне делегације парламента БиХ у Парламентарној скупштини Савјета Европе заједнички су истакли да очекују да ће ово питање, које представља кључну препреку на европском путу БиХ, бити ријешено у року од шест мјесеци након одржавања општих избора, наводећи да ће политичка воља за примјену одлуке у случају "Сејдић и Финци" бити један од кључних критеријума у преговорима за формирање будуће власти у институцијама БиХ.

Чланови Мониторинг тима Савјета Европе изказали су током овог разговора дубоко жаљење због жртава и огромних штета које је БиХ претрпјела у недавним поплавама.

О одлуци "Сејдић и Финци" чланови Мониторинг тима Савјета Европе разговарали су данас и са предсједавајућим Уставноправне комисије Представничког дома БиХ Шефиком Џаферовићем, као и о другим питањима која ће бити обрађена у новом извјештају Мониторинг тима о поштовању обавеза и ангажмана БиХ као пуноправне чланице Савјета Европе.

Одговарајући на питања чланова Мониторинг тима, Џаферовић је нагласио да је у интересу БиХ и свих њених грађана да власти у БиХ у потпуности испуњавају обавезе према Савјету Европе и другим европским институцијама и организацијама.

Џаферовић је подсјетио да се током разговора представника политичких партија са европским комесаром за проширење Штефаном Филеом искристалисао модел за примјену одлуке у случају "Сејдић и Финци", али
да није било политичке воље да се прихвате договорена рјешења, којима ће, како је рекао, политичке партије морати да се врате након предстојећих општих избора у БиХ.

Он је подсјетио и на чињеницу да се у Парламентарној скупштини БиХ налазе и приједлози амандмана на Устав БиХ којима би се, како је навео, на једноставан начин испунили захтјеви из одлуке Европског суда за људска права, те упозорио да постоје блокаде у вези са заказивањем сједнице оба дома парламента БиХ на којој би се о тим амандаманима гласало.

Џаферовић је позвао међународне институције да помогну БиХ у рјешавању овог проблема, изражавајући очекивање да ће се политичари који буду изабрани у октобру, заједно са међународним званичницима, озбиљно и одговорно посветити питању испуњења одлуке у случају "Сејдић и Финци".

Чланови Мониторинг тима Савјета Европе током разговора са Џаферовићем интересовали су се и за рјешавање питања статуса града Мостара, те изразили очекивање да ће предстојећи општи избори у БиХ бити одржани у демократској атмосфери.

Извор: Срна

Коментари / 0

Оставите коментар