Negativan revizorski izvještaj Ministarstva poljoprivrede

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske ponovo je dobilo negativno revizorsko mišljenje zbog brojnih nepravilnosti u radu. 

Republika Srpska 06.07.2014 | 19:20
Negativan revizorski izvještaj Ministarstva poljoprivrede

Glavna služba za reviziju javnog sektora Republike Srpske upozorila je da taj resor Vlade Republike Srpske nije iskazao prihode od zajmova uzetih od komercijalnih banaka u iznosu od oko 20 miliona maraka.

Evidentan je i čitav niz drugih finansijskih propusta. Kako u 2012-oj, tako i u 2013-oj!

Preporuke Glavne službe za reviziju javnog sektora Republike Srpske očigledno ništa ne znače Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, pa je i za prošlu godinu dobilo negativnu ocjenu. Finansijske neregularnosti se mjere milionima. Ministarstvo nije sačinilo zbirni budžetski zahtjev za 2013. godinu, što nije u skladu sa članom 24. Zakona o budžetskom sistemu Republike Srpske.

Nisu iskazana primanja od zajmova uzetih od banaka u iznosu od oko 20 miliona maraka po osnovu kredita uzetog od Nove banke AD Banjaluka za finansiranje obaveza za podsticaje prenesenih iz 2012. godine.

Uredno izmirivanje obaveza nije nikakav garant da ćete dobiti subvencije. I obrnuto. Sredstva za subvencije u iznosu od najmanje 3,7 miliona maraka odobrena su suprotno članu 3. Pravilnika o uslovima i načinu ostvarivanja novčanih podsticaja za razvoj poljoprivrede i sela, odnosno sredstva su
dodjeljivana korisnicima koji su imali neizmirene obaveze prema Ministarstvu  poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, Agenciji za agrarna plaćanja i Robnim rezervama.

U Agenciji za agrarna plaćanja nisu poštovane procedure prilikom obrade zahtjeva za podsticaje, definisane članom 19. Pravilnika o internim kontrolama i internim kontrolnim postupcima tj: nema uvijek pisanog traga o provjeri da li je podnosilac zahtjeva evidentiran u Registar dužnika.

U Agenciji za agrarna plaćanja nisu evidentirani izdaci za otplatu neizmirenih obaveza iz ranijih godina po osnovu subvencija za podsticaj razvoja poljoprivrede i sela koje su isplaćene preko finansijskog posrednika u iznosu od 18,5 miliona maraka, pa je ova pozicija iskazana manje za  navedeni iznos.

Među brojnim propustima u radu Ministarstva poljoprivrede Republike Srpske revizori su naveli i da je prekršen Zakon o zaduživanju, dugu i garancijama, prilikom pregovaračkog postupka za kredit od 20 miliona KM, kao i Zakon o budžetskom sistemu, jer nije sačinjen zbirni budžetski zahtjev za 2013.

BN TV

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

pad rezima

06.07.2014 15:31

Nista novo, gdje god revizor udje sve negativno a niko se ne procesuira. Ti negativci crkose od hvale kako rade i bore se za privredu Republike Srpske.

ODGOVORITE
Name

alan ford

06.07.2014 19:46

KUD MIŠKO PROĐE TU TRAVA NE NIĆE , PA POGLRDAJTE MU SAMO POSLUŠNE DIREKTORE KOJE JE POSTAVIO U BIJELJINI , GOLI ŠTRUČNJACI, ZLATAN, ONAJ MALI ANONIMUS U POŠTI,,,,,

ODGOVORITE
Name

pikljo

06.07.2014 20:44

Taj kredit je uzet i prosledjen farmerima u vidu raznih podsticaja.

ODGOVORITE
Name

obarska

06.07.2014 23:08

Nije nas najgori.Znaci do ministarstva je nije do Miska.

ODGOVORITE
Name

modrica

07.07.2014 08:03

Kako i nece biti negativan kada su punom talu za potapanje Modrice i Odzaka krivi oni i Andzelic dir Voda Srpskea dizu kredite ko ludi a sljunkari ruse postojece nasipe a naknadu od 1,5 km plate na 5000m3 a izvuku 1000000 m3 evo sada u ovom trnutku kradu 1500 000 km naknade firme Jata .Tempo Vranica Kafedzic i sav materijal prodaju Strabagu i Euro Asfaltu .

ODGOVORITE
Name

odzak

07.07.2014 08:11

Hapsite lopove Jatu Tempo Vranicu Kafedzica I ostale sto vade sljunak i prodaju na auto cesti Svilaj-Odzak jer ne placaju naknadu za sljunak od 1,5 km po 1m3 sto je dokazivo lako da je pljacka stoljeca u toku jer je rade na ocigled naroda sa 100 kamiona POZIVAMO SVE INSPEKCIJE I POLICIJU A SIPU, POGOTOVO SIPU, DA MALO RADE A DA OBUHVATE I ANDJELICA I MIRJANICA.

ODGOVORITE