Негативан ревизорски извјештај Министарства пољопривреде

Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске поново је добило негативно ревизорско мишљење због бројних неправилности у раду. 

Република Српска 06.07.2014 | 19:20
Негативан ревизорски извјештај Министарства пољопривреде

Главна служба за ревизију јавног сектора Републике Српске упозорила је да тај ресор Владе Републике Српске није исказао приходе од зајмова узетих од комерцијалних банака у износу од око 20 милиона марака.

Евидентан је и читав низ других финансијских пропуста. Како у 2012-ој, тако и у 2013-ој!

Препоруке Главне службе за ревизију јавног сектора Републике Српске очигледно ништа не значе Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде, па је и за прошлу годину добило негативну оцјену. Финансијске нерегуларности се мјере милионима. Министарство није сачинило збирни буџетски захтјев за 2013. годину, што није у складу са чланом 24. Закона о буџетском систему Републике Српске.

Нису исказана примања од зајмова узетих од банака у износу од око 20 милиона марака по основу кредита узетог од Нове банке АД Бањалука за финансирање обавеза за подстицаје пренесених из 2012. године.

Уредно измиривање обавеза није никакав гарант да ћете добити субвенције. И обрнуто. Средства за субвенције у износу од најмање 3,7 милиона марака одобрена су супротно члану 3. Правилника о условима и начину остваривања новчаних подстицаја за развој пољопривреде и села, односно средства су
додјељивана корисницима који су имали неизмирене обавезе према Министарству  пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске, Агенцији за аграрна плаћања и Робним резервама.

У Агенцији за аграрна плаћања нису поштоване процедуре приликом обраде захтјева за подстицаје, дефинисане чланом 19. Правилника о интерним контролама и интерним контролним поступцима тј: нема увијек писаног трага о провјери да ли је подносилац захтјева евидентиран у Регистар дужника.

У Агенцији за аграрна плаћања нису евидентирани издаци за отплату неизмирених обавеза из ранијих година по основу субвенција за подстицај развоја пољопривреде и села које су исплаћене преко финансијског посредника у износу од 18,5 милиона марака, па је ова позиција исказана мање за  наведени износ.

Међу бројним пропустима у раду Министарства пољопривреде Републике Српске ревизори су навели и да је прекршен Закон о задуживању, дугу и гаранцијама, приликом преговарачког поступка за кредит од 20 милиона КМ, као и Закон о буџетском систему, јер није сачињен збирни буџетски захтјев за 2013.

БН ТВ

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

пад резима

06.07.2014 15:31

Ниста ново, гдје год ревизор удје све негативно а нико се не процесуира. Ти негативци цркосе од хвале како раде и боре се за привреду Републике Српске.

ОДГОВОРИТЕ
Name

алан форд

06.07.2014 19:46

КУД МИШКО ПРОЂЕ ТУ ТРАВА НЕ НИЋЕ , ПА ПОГЛРДАЈТЕ МУ САМО ПОСЛУШНЕ ДИРЕКТОРЕ КОЈЕ ЈЕ ПОСТАВИО У БИЈЕЉИНИ , ГОЛИ ШТРУЧЊАЦИ, ЗЛАТАН, ОНАЈ МАЛИ АНОНИМУС У ПОШТИ,,,,,

ОДГОВОРИТЕ
Name

пикљо

06.07.2014 20:44

Тај кредит је узет и проследјен фармерима у виду разних подстицаја.

ОДГОВОРИТЕ
Name

обарска

06.07.2014 23:08

Није нас најгори.Знаци до министарства је није до Миска.

ОДГОВОРИТЕ
Name

модрица

07.07.2014 08:03

Како и неце бити негативан када су пуном талу за потапање Модрице и Одзака криви они и Андзелиц дир Вода Српскеа дизу кредите ко луди а сљункари русе постојеце насипе а накнаду од 1,5 км плате на 5000м3 а извуку 1000000 м3 ево сада у овом трнутку краду 1500 000 км накнаде фирме Јата .Темпо Враница Кафедзиц и сав материјал продају Страбагу и Еуро Асфалту .

ОДГОВОРИТЕ
Name

одзак

07.07.2014 08:11

Хапсите лопове Јату Темпо Враницу Кафедзица И остале сто ваде сљунак и продају на ауто цести Свилај-Одзак јер не плацају накнаду за сљунак од 1,5 км по 1м3 сто је доказиво лако да је пљацка стољеца у току јер је раде на оциглед народа са 100 камиона ПОЗИВАМО СВЕ ИНСПЕКЦИЈЕ И ПОЛИЦИЈУ А СИПУ, ПОГОТОВО СИПУ, ДА МАЛО РАДЕ А ДА ОБУХВАТЕ И АНДЈЕЛИЦА И МИРЈАНИЦА.

ОДГОВОРИТЕ