Vraća se Viktor Troicki!

Srpski teniser se posle godinu dana suspenzije vraća na teren, na turniru u Švajcarskoj 21. jula. "Osećam se nikad bolje, boriću se više nego ikad", poručuje.

Tenis 05.07.2014 | 18:09
Vraća se Viktor Troicki!

Viktor Troicki je prošao golgotu. Pre godinu dana i njega i tenisku javnost, pogotovo ovdašnju, šokirala je odluka nadležnih međunarodnih teniskih organa da ga suspenduju na 18 meseci, jer je na turniru u Monaku propustio da posle meča da krv na analizu.

Nakon što je uložio žalbu, kazna mu je smanjena sa 18 na 12 meseci. Ali, kazna je bila vrlo rigorozna, nije smeo čak ni da dolazi na mečeve, pa ni na finale Dejvis kupa u Areni.

Vreme je da se Troicki vrati na teren! To će se dogoditi za 15-ak dana, na turniru u Švajcarskoj, u Gštadu, ali će morati i da se probija kroz razne čelendžere, koje obično igraju klinci, početnici i loše rangirani teniseri.

Troicki kreće od nule!

"Uzbuđeno sam jako, ne znam ni sam kako da razmišljam. Bilo mi je teško, ali najgore je prošlo. Osećam se kao na novom početku, krećem od nule", rekao je Troicki u emisiji "Veče sa Ivanom Ivanovićem".

Upitan u kakvoj je formi, odgovorio je duhovito, u svom stilu:

"I mene zanima u kakvoj sam formi (smeh)", rekao je i nastavio: "Fizički se nikad nisam osećao bolje. Igram OK, ali videćemo kako će biti na mečevima, sa vrhunskim igračima. Možda će mi trebati više turnira i mečeva da uđem u 'fazon'. Imam baš veliku želju".

Kada bude igrao u Gštadu, Troicki će na ATP listi imati nula poena. Dakle, zaista kreće od nule. Takav je sistem "renkinga", odnosno bodovanja. Kada mu je izrečena suspenzija bio je između 30. i 40. mesta.

Zanimljivo, za pojedine turnire je morao da traži, ili, grubo rečeno, da moli da igra. U Umagu su ga odbili... Zato će i morati da pristane na čelendžere.

"Čelendžere nisam igrao od 2009. godine, poslednji sam baš igrao u Beogradu. Ima tu kvalitetnih igrača željnih dokazivanja".

Troicki je objasnio šta se, zapravo, dogodilo u Monaku, kada je usledila jednogoipogodišnja suspenzija, preinačena na jednogodišnju.

"Posle meča prvog kola bio sam izabran da dam krv i urin. Osećao sam se tog dana baš loše. Otišao sam u prostoriju predviđenu za testove, gde su bili lekarka i njen asistent. Urin sam dao bez problema, a lekarku sam pitao da li je moguće da odložim davanje krvi, jer se nisam osećao dobro. I ona je videla da sam bled i rekla mi je da nema problema i da mogu da dam krv sutradan. Sutradan sam dao i krv i svi nalazi su bili negativni", rekao je Troicki i nastavio:

"Međutim, sedam dana kasnije sastala se ta komisija, koja je analizirala ceo događaj i konstatovala je da sam prekršio pravilnik. U odluci piše da je lekarka loše uradila svoj posao, da je morala da mi uzme krv i da mi nije dala dobre instrukcije, a da je moja greška što sam je poslušao. Takav je pravilnik. Posle su ga menjali zbog mene, jer sam ja bio prvi takav slučaj u tenisu".

Upitan da li mu se nakupio bes, odgovorio je: "Ufff, kako nije! Daću sve od sebe, boriću se više nego pre".

Kaže da mu je u početlku bilo veoma teško, pre svega psihički, ali da su mu najbliži najviše pomogli. I devojka Sofija.

"Uuu, ne sumnjam da ti je ona pomogla", pecnuo je Ivanović Troickog, što je izazvalo smeh u studiju.

Ceo razgovor je bio protkan pošalicama. Tako je Ivanović podsetio na šale koje je ispaljivao prethodnih meseci na račun Troickog. Jedna od njih je bila u vezi sa nazivom aviona Er Srbija.

"Avion Er Srbija nosi ime Novaka Đokovića, a onaj pokvareni u hangaru će se zvati po Viktoru Troickom".

Troicki je u studiju aplaudirao na ovaj fazon, smejao se, ali nije ostao dužan voditelju. U dogovoru sa Ivanovićevim saradnicima, snimio je foru na račun Ivanovića kada su ugovarali gostovanje u emisiji. Pričali su telefonom.

"Je li, ko ti ono beše, gostovao nedavno u emisiji, onaj pevač..?", pitao je Troicki Ivanovića.

Ivanović je odgovorio: "Hari Mata Hari".

Troicki ga je sačekao na penal: "Nosim te na k***".

Bio je zanimljiv i deo razgovora o sujeverju kod tenisera.

Troicki je rekao da je svaki teniser sujeveran i da ima neke svoje rituale.

"Ja, na primer, ne gazim linije između poena, onda uvek uzimam šest loptica pre servisa, pa onda... uvek se tuširam u istoj tuš kabini", rekao je Troicki.

Ivanović ga je pitao u čemu je fora sa tim gledanjem loptica pre servisa. Da li teniserima to nešto znači ili je tek onako? Kako odlučite koje loptice nećete?

"Ma, to je već neka naša bolest... Recimo, ja gledam da je što manje čupava", odgovorio je Troicki, što je izazvalo opšti smeh. Konotacija je jasna.

Upitan protiv kog tenisera najmanje voli da igra, Troicki je odgovorio da je to Francuz Žil Simon, koga nikad nije pobedio.

"Simon mi je noćna mora. Sve stiže, sve ubacuje... jako je neugodan. Ima i anegdota u vezi sa njim. Kad smo igrali finale Dejvis kupa protiv Francuske, gledali smo da li će njihov selektor da izabere Lodru ili Simona. Tad je Simon bio bolje rangiran, a Janko (Tipsarević) i ja nikad nismo pobedili Simona, čak mislim da mu Janko nikad nije uzeo ni set. Ali, odlučili su da igraju sa Lodrom. I zato ja držim sliku selektora Francuske Gija Foržea iznad kreveta".

Komentari / 0

Ostavite komentar