Srbi „zarobljeni” u Moskvi: Bez hrane 50 sati

Pedesetak prevarenih radnika iz Srbije trenutno nema novaca da se vrati iz Rusije i praktično je zarobljeno u Moskvi jer su ih poslodavci izigrali i ostavili bez prebijene pare,prenosi Dnevnik.rs.

Svijet 03.07.2014 | 18:50
Srbi „zarobljeni” u Moskvi: Bez hrane 50 sati

Po poslednjim informacijama od rodbine radnika, deo njih je trenutno na aerodromu, deo na železničkoj stanici u Moskvi, deo je negde u gradu, a šestorica su uspela da stignu do našeg konzulata u prestonici Rusije. Svi oni vape za pomoć da bi se što pre vratili svojim kućama.

Preko jedne bečejske firme – a jedan od gazda je iz tog mesta dok je drugi iz Rume – iz Srbije je pre oko tri meseca i delom 6. juna na rad u Moskvu otišlo 86 radnika iz Srbije. Njima je, kako se sada može čuti, obećan posao na tri meseca i satnica od sedam dolara. Imali su smeštaj, ali ni dolara ni rublje nisu dobijali iako im je obećano da će nedeljno dobijati po 20 evra za ličnu higijenu. Epilog je da se deo radnika, onih koji su imali po 450 evra za avionsku kartu, vratio u Srbiju, deo se vratio vozom ili kamionima bačkopalanačkog „Tarketa“, ali najveći deo je zarobljen na moskovskom aerodromu „Šeremetjevo“ i po prestonici Rusije.

Bačkopalančanka Gorana Vukajlović, majka Bojana Vukajlovića, jednog od onih koji su ostali na aerodromu, kaže za „Dnevnik“ da ljudi nisu jeli 50 sati, krediti za mobilne su im pri kraju, para nemaju, a boravišne vize od 30 dana im ističu pa je pojedine privodila ruska policija. Ne smeju se kretati bez policije, ističe supruga jednog od onih koji ne znaju kako da se vrati iz Moskve u Srbiju. Najgore je što neki od njih i ne znaju gde su, gde je konzulat ili ambasada.

Nemaju ni rublje u džepu, a imaju prazne telefone, gladni su, niko im više od 50 sati ne pomaže. Retki su u kontaktu s rodbinom u Srbiji, a jedan od onih koji su uspostavili vezu je jedan Bačkopalančanin. Rodbina je iz Bačke Palanke stupila u kontakt s našim konzulatom u Rusiji, a odgovor je bio u stilu –
što se nisu raspitali, što nisu poneli pare, da li su znali gde idu...

Da su imali para, ne bi išli na posao u Rusiju, a ne mogu da naplate ono što su zaradili i sada je jedini problem da se vrate kući, konstatuje rodbina Bačkopalančana čiji su bližnji ostali u Moskvi.

TRAŽI SE REŠENjE

PO poslednjoj informaciji iz konzulata, nadležni će stupiti u kontakt s vlasnicima firme koji su radnike odveli u Moskvu, a potom će se tražiti rešenje za one koji se vraćaju u Srbiju, jer ako se do 6. jula ne vrate, preti im hapšenje u Rusiji i plaćanje skupih kazni. Pod hitno, po poslednjoj informaciji, radnici treba da se jave našem konzulatu u Moskvi.

Izvor: Večernje novosti

 

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

sudex

03.07.2014 22:41

Treba se okrenuti Rusiji a ne EU. U Rusiji se mnogo vise zaradi nego u evropskim zemljama.Ja sam u Njemackoj u sezoni zaradjivao 8 eura na sat...ali sitno je kolikose moze doci "tezak" iz ovog istocnog raja...

ODGOVORITE
Name

Roki

03.07.2014 23:32

Brača!!!! Hahahahahaha Nema vise Toga sad samo je dolar i evro brat!!

ODGOVORITE
Name

Đuro Palica

04.07.2014 06:26

Eto braće Rusa kako se ponašaju prema braći Srbima to nebi Turci uradili sigurno a vi samo kukajte na turke ma kakvu Rusi ne vole oni sami sebe a kamo li nekog sa balkana Pozdrav dobrim ljudima

ODGOVORITE
Name

Svog svoga

05.07.2014 06:17

Uzdajmo se use i u svoje kljuse.

ODGOVORITE