Срби „заробљени” у Москви: Без хране 50 сати

Педесетак преварених радника из Србије тренутно нема новаца да се врати из Русије и практично је заробљено у Москви јер су их послодавци изиграли и оставили без пребијене паре,преноси Дневник.рс.

Свијет 03.07.2014 | 18:50
Срби „заробљени” у Москви: Без хране 50 сати

По последњим информацијама од родбине радника, део њих је тренутно на аеродрому, део на железничкој станици у Москви, део је негде у граду, а шесторица су успела да стигну до нашег конзулата у престоници Русије. Сви они вапе за помоћ да би се што пре вратили својим кућама.

Преко једне бечејске фирме – а један од газда је из тог места док је други из Руме – из Србије је пре око три месеца и делом 6. јуна на рад у Москву отишло 86 радника из Србије. Њима је, како се сада може чути, обећан посао на три месеца и сатница од седам долара. Имали су смештај, али ни долара ни рубље нису добијали иако им је обећано да ће недељно добијати по 20 евра за личну хигијену. Епилог је да се део радника, оних који су имали по 450 евра за авионску карту, вратио у Србију, део се вратио возом или камионима бачкопаланачког „Таркета“, али највећи део је заробљен на московском аеродрому „Шереметјево“ и по престоници Русије.

Бачкопаланчанка Горана Вукајловић, мајка Бојана Вукајловића, једног од оних који су остали на аеродрому, каже за „Дневник“ да људи нису јели 50 сати, кредити за мобилне су им при крају, пара немају, а боравишне визе од 30 дана им истичу па је поједине приводила руска полиција. Не смеју се кретати без полиције, истиче супруга једног од оних који не знају како да се врати из Москве у Србију. Најгоре је што неки од њих и не знају где су, где је конзулат или амбасада.

Немају ни рубље у џепу, а имају празне телефоне, гладни су, нико им више од 50 сати не помаже. Ретки су у контакту с родбином у Србији, а један од оних који су успоставили везу је један Бачкопаланчанин. Родбина је из Бачке Паланке ступила у контакт с нашим конзулатом у Русији, а одговор је био у стилу –
што се нису распитали, што нису понели паре, да ли су знали где иду...

Да су имали пара, не би ишли на посао у Русију, а не могу да наплате оно што су зарадили и сада је једини проблем да се врате кући, констатује родбина Бачкопаланчана чији су ближњи остали у Москви.

ТРАЖИ СЕ РЕШЕЊЕ

ПО последњој информацији из конзулата, надлежни ће ступити у контакт с власницима фирме који су раднике одвели у Москву, а потом ће се тражити решење за оне који се враћају у Србију, јер ако се до 6. јула не врате, прети им хапшење у Русији и плаћање скупих казни. Под хитно, по последњој информацији, радници треба да се јаве нашем конзулату у Москви.

Извор: Вечерње новости

 

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

судеx

03.07.2014 20:41

Треба се окренути Русији а не ЕУ. У Русији се много висе заради него у европским земљама.Ја сам у Њемацкој у сезони зарадјивао 8 еура на сат...али ситно је коликосе мозе доци "тезак" из овог истоцног раја...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Роки

03.07.2014 21:32

Брача!!!! Хахахахахаха Нема висе Тога сад само је долар и евро брат!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ђуро Палица

04.07.2014 04:26

Ето браће Руса како се понашају према браћи Србима то неби Турци урадили сигурно а ви само кукајте на турке ма какву Руси не воле они сами себе а камо ли неког са балкана Поздрав добрим људима

ОДГОВОРИТЕ
Name

Свог свога

05.07.2014 04:17

Уздајмо се усе и у своје кљусе.

ОДГОВОРИТЕ