SDA i HDZ izbjegavaju odgovornost u Mostaru

Ambasada SAD u BiH saopštila je da političke stranke, posebno SDA i HDZ, već dugo izbjegavaju odgovornost u Mostaru i sebično se fokusiraju na izborne modele koji su u "funkciji izgradnje ličnih carstava", dok građane koje bi trebali predstavljati ostavljaju na cjedilu.

Bosna i Hercegovina 03.07.2014 | 16:53
SDA i HDZ izbjegavaju odgovornost u Mostaru

U saopštenju se navodi da više od dvije godine Ambasada SAD i međunarodna zajednica podržavaju napore OHR-a da se strankama pomogne da pronađu rješenja za Mostar.

"Više od dvije godine SDA i HDZ BiH ne pokazuju spremnost za kompromis zbog čega trpe građani Mostara, jer im se time uskraćuje osnovno demokratsko pravo da biraju lokalne predstavnike vlasti", smatra Ambasada SAD.

Visoki predstavnik Valentin Incko juče je uputio pismo predstavnicima Parlamentarne skupštine BiH tražeći od njih da hitno razmotre ovo pitanje da bi osigurali održavanje izbora u Mostaru u vrijeme opštih izbora u oktobru.

U svom pismu, visoki predstavnik nudi promjene Izbornog zakona koje je moguće odmah prihvatiti, a na osnovu okvirnog dokumenta kojeg su prihvatile svih šest stranaka.

Na osnovu postojećih gradskih oblasti u Mostaru, ovim izmjenama bi se formirale tri izborne jedinice koje ne bi bile podijeljene rijekom. Konkretan cilj ovih izmjena je da se građanima Mostara omogući da konačno izaberu Gradsko vijeće.

U Ambasadi napominju da su navedene izmjene privremenog karaktera, a mandat novoizabranog Vijeća trajao bi samo do 2016. godine. U tom periodu izabrani zvaničnici bi trebalo da ponude svoju viziju grada i omoguće da se u Mostaru izbori održe istovremeno sa redovnim izborima u oktobru.

"Ovaj prijedlog nudi priliku za rješenje teške situacije sa kojom su suočeni građani Mostara - ukoliko lideri pokažu političku volju da djeluju", ističe se u saopštenju.

Ustavni sud BiH je u svojoj odluci iz 2010. godine naložio izmjene Izbornog zakona, a politički lideri nisu ispunili taj zadatak, zaključuje se u saopštenju.

Izvor: Srna

Komentari / 0

Ostavite komentar