СДА и ХДЗ избјегавају одговорност у Мостару

Амбасада САД у БиХ саопштила је да политичке странке, посебно СДА и ХДЗ, већ дуго избјегавају одговорност у Мостару и себично се фокусирају на изборне моделе који су у "функцији изградње личних царстава", док грађане које би требали представљати остављају на цједилу.

Босна и Херцеговина 03.07.2014 | 16:53
СДА и ХДЗ избјегавају одговорност у Мостару

У саопштењу се наводи да више од двије године Амбасада САД и међународна заједница подржавају напоре ОХР-а да се странкама помогне да пронађу рјешења за Мостар.

"Више од двије године СДА и ХДЗ БиХ не показују спремност за компромис због чега трпе грађани Мостара, јер им се тиме ускраћује основно демократско право да бирају локалне представнике власти", сматра Амбасада САД.

Високи представник Валентин Инцко јуче је упутио писмо представницима Парламентарне скупштине БиХ тражећи од њих да хитно размотре ово питање да би осигурали одржавање избора у Мостару у вријеме општих избора у октобру.

У свом писму, високи представник нуди промјене Изборног закона које је могуће одмах прихватити, а на основу оквирног документа којег су прихватиле свих шест странака.

На основу постојећих градских области у Мостару, овим измјенама би се формирале три изборне јединице које не би биле подијељене ријеком. Конкретан циљ ових измјена је да се грађанима Мостара омогући да коначно изаберу Градско вијеће.

У Амбасади напомињу да су наведене измјене привременог карактера, а мандат новоизабраног Вијећа трајао би само до 2016. године. У том периоду изабрани званичници би требало да понуде своју визију града и омогуће да се у Мостару избори одрже истовремено са редовним изборима у октобру.

"Овај приједлог нуди прилику за рјешење тешке ситуације са којом су суочени грађани Мостара - уколико лидери покажу политичку вољу да дјелују", истиче се у саопштењу.

Уставни суд БиХ је у својој одлуци из 2010. године наложио измјене Изборног закона, а политички лидери нису испунили тај задатак, закључује се у саопштењу.

Извор: Срна

Коментари / 0

Оставите коментар