Sušić: Nikad nisam želeo otići

Safet Sušić od 30. juna nije selektor reprezentacije Bosne i Hercegovine, ali Pape je spreman da Zmajeve vodi i u narednom kvalifikacionom ciklusu.

Fudbal 03.07.2014 | 12:51
Sušić: Nikad nisam želeo otići

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine okončala je svoj prvi nastup na Svjetskom prvenstvu u Brazilu pobjedom protiv Irana. Nismo uspjeli proći u naredni krug takmičenja, ali ocjene fudbalskih stručnjaka su da se nismo obrukali i da smo dostojno predstavili BH fudbal na smotri najboljih reprezentacija svijeta. Mnogo se nakon prvenstva diskutovalo i o sudbini Safeta Sušića.

"Nema ništa novo, mislim da nema ni potrebe da se o tome piše i priča svaki dan. Uskoro će se sve znati," rekao je Pape i nastavio:

"Ja nikada nisam izrazio želju da odem i rekao da odlazim. Naravno da sam spreman da vodim reprezentaciju i u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo," rekao je Sušić.

Pojedini mediji nakon utakmice sa Nigerijom, mahom oni koji nisu ni bili u Brazilu prenijeli su informaciju da je došlo do sukoba između pojedinih reprezentativaca u svlačionici našeg nacionalnog tima.

"Ništa nije bilo, apsolutno ništa se nije desilo. Odnos između igrača bio je zaista na vrhunskom nivou. Ne znam odakle dolaze takve informacije. Niti jedan, ni najmanji incident se nije desio," kategoričan je bio Sušić.

Ukoliko ostane na mjestu selektora Sušić neće praviti velike promjene u našem nacionalnom timu. Pape smatra kako bi podmlađivanje ekipe bio prevelik luksuz za našu reprezentaciju, te da bi se tim potezom žrtvovale kvalifikacije.

"Kada bi podmladili reprezentaciju to bi značilo da smo spremni žrtvovati kvalifikacije za Evropsko prvenstvo. Kvalifikacije počinju za dva mjeseca i očekuju nas izuzetno teške utakmice na samom početku kvalifikacija. Prva utakmica i nije toliko teška, a potom igramo sa Belgijom, Velsom i Izraelom. Mi nismo reprezentacija koja može otpisati neke starije igrače. Ko god bude selektor moraće pozvati najbolje igrače," rekao je Sušić.

Svjetsko prvenstvo ušlo je u samu završnicu. Očekuje nas još osam utakmica, a Sušić ističe kako prati dešavanja na smotri najboljih reprezentacija svijeta.

"Naravno da pratim, sve su to neizvjesne utakmice. Svaka ekipa koja se dobro brani i dobro zatvori prilaze svom golu ima šanse da izbori produžetke. Mnogi favoriti su eliminisani, ali ostalo je tu još mnogo dobrih reprezentacija. Pet izuzetno kvalitetnih ekipa je ostalo u igri, a po meni glavni favoriti su Brazil, Argentina, Francuska, Holandija i Njemačka," rekao je Sušić.

Sušić ističe kako se ni reprezentacija Kolumbije ne smije otpisati, te da su izabranici Hosea Pekermana pokazali da mogu igrati i sa najboljim.

"Mislim da mogu iznenaditi i otići do kraja, ali ne svrstavam ih meću najveće favorite. To je reprezentacija koja igra odlično već nekoliko godina. Ne bi bilo iznenađenje da naprave veliki rezultat," rekao je Sušić.

Sušić nije bio jedini selektor iz Bosne i Hercegovine na Svjetskom prvenstvu. Veliki rezultat sa reprezentacijom Alžira napravio je i Vahid Halilhodžić.

"Mislim da su ostvarili veliki uspjeh na Svjetskom prvenstvu, te da je za taj rezultat najzaslužniji Vaha. Igrali smo sa njima prije dvije godine i to je danas jedna potpuno drugačija reprezentacija i tu se vidi Vahin rad. Odlično su se držali u susretu sa Njemačkom i šteta je što nisu pobijedili. Imali su svoje prilike i u tom susretu," rekao je za kraj Sušić.

Komentari / 0

Ostavite komentar