Čerek prodaje tuđe restorane

Protiv bivšeg načelnika opštine Brod Milovana Čereka Kriminalistička policija Centra javne bezbjednosti Doboj podnijela je izvještaj dobojskom Okružnom tužilaštvu zbog sumnje da je zloupotrebom ovlašćenja u privredi ostvario protivpravnu imovinsku korist od 52.000 maraka za AD "Hotel Sava", čiji je bio direktor.

Republika Srpska 03.07.2014 | 08:25
Čerek prodaje tuđe restorane

On je osumnjičen da je kao odgovorno lice u Akcionarskom društvu "Hotel Sava" u Brodu tokom 2004. godine zaključio ugovor o kupoprodaji poslovnog prostora površine 93,69 metara kvadratnih gdje je bio restoran "Šaran". Taj prostor je prije privatizacije koristilo Osnovno državno preduzeće "Hotel Sava", a koje nakon transformacije državnog kapitala nije uvršteno u imovinu Akcionarskog društva.

- Istim ugovorom prodata je i terasa od 150 metara kvadratnih ispred poslovnog prostora koju je prije privatizacije takođe koristilo Osnovno državno preduzeće, a nakon privatizacije bilo je u zakupu Akcionarskog društva i u posjedu je opštine Brod - pojasnio je izvor blizak istrazi.

Prema njegovim riječima, Čerek je na ovaj način za AD "Hotel Sava" pribavio protivpravnu imovinsku korist u iznosu od 52.000 maraka.

Prema nezvaničnim informacijama, Čerek je u tom periodu bio direktor AD "Hotel Sava", a radi se o prostoru restorana "Šaran", koji je koristio hotel, a koji se nalazi ispred hotela.

- Čerek je u vrijeme kada je prodavao taj restoran morao znati da prostor nije u vlasništvu hotela, s obzirom na funkciju koju je obavljao. Međutim, njemu to nije smetalo i prostor je ipak prodao, a novac je stavljen na raspolaganje hotelu - rekao je pomenuti izvor.

On je dodao da je isti slučaj i sa terasom hotela i da je na ovaj način oštećena osoba kojoj je on prodao pomenuti poslovni prostor. "Hotel Sava" sada ne radi i nalazi se u stečaju.

Čerek je oktobru prošle godine pravosnažno osuđen u Vrhovnom sudu Republike Srpske na tri godine i osam mjeseci zatvora i novčanu kaznu od 24.000 maraka zbog primanja mita i protivzakonitog posredovanja na osnovu čega je pribavio 136.000 maraka.

Tada mu je izrečena i mjera zabrane obavljanja javne funkcije od pet godina od dana pravosnažnosti presude.

Čerek je bio obavezan i da vrati 122.500 maraka koje je nezakonito stekao krivičnim djelima.

Prema navodima u pravosnažnoj presudi, Milovan Čerek je uzeo 126.000 maraka mita od preduzeća "2D Živković" iz Dervente kako bi ova firma dobila posao na tenderu za izgradnju "Akva parka" u Brodu.

Osim toga, on je od direktora i vlasnika "Limikoma" Milivoja Šormaza primio 10.000 maraka kako bi omogućio da preduzeću "Gradska toplana" Brod odobri isplatu dijela dospjelih dugovanja tom preduzeću.

Izvor: Glas Srpske

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Giorgije

03.07.2014 06:56

Sve lopov do lopova ,kako smo uopste jos zivi? Ovdje normalan ili posten nema sta da trazi. Uzas

ODGOVORITE
Name

kele

03.07.2014 10:00

Pa to je bilo prije 10 godina a osim toga pare nije uzeo sebi u džep.Ne branim ga ,ali čim su ga načeli ranijom prijavom sad mu kopaju i šta je radio dok je bio u zabavištu.

ODGOVORITE
Name

a ostali

03.07.2014 12:20

ispade da niko nije lopov u ovoj sretnoj zemlji osim par socijalista.cerek ljubojevic.samo njih pred svake izbore hapse.ostali ko suze cisti.ne znam zasto đokic ovo dozvoljava i suti.?samo njegova partija ispasta, a lopova ima koliko hoces,mnogo krupnijih i vecih.ovo je sitnica,a covjek je dao preduzecu a ne sebi?krupne ribe i dalje plove i gutaju.pamet u glavu

ODGOVORITE