Vozilo bh. ambasade izgorjelo u Berlinu

Vozilo marke mercedes, vlasništvo bh. ambasade u Berlinu, potpuno je izgorjelo juče ujutru, a nije isključena ni mogućnost da je podmetnut požar, u kojem, srećom, nije bilo povrijeđenih.

Bosna i Hercegovina 02.07.2014 | 11:46
Vozilo bh. ambasade izgorjelo u Berlinu

U toku je procjena štete, koju će snositi osiguravajuća kuća, budući da je automobil bio kasko osiguran.

"Dogodilo se to u ranim jutarnjim časovima. Bila je policija i izvršila uviđaj, ali nije se izjasnila da li je riječ o vandalskom činu ili pak o tehničkom problemu", rekao je "Nezavisnim" Edin Dilberović, ambasador BiH u Njemačkoj.

On je potvrdio da je, osim vozila bh. diplomatskog predstavništva, vatra zahvatila i automobil koji je bio parkiran u blizini, a kako saznajemo, riječ je o fordu ka.

"Čekamo osiguravajuće društvo da procijeni štetu. Razlog, moguće je, može biti i huliganstvo nakon fudbalske utakmice u kojoj je pobijedila reprezentacija Njemačke. Bilo je puno pijanih ljudi, tako da je svašta moguće", naglasio je Dilberović.

Bh. ambasador u Berlinu je dodao da je to službeno vozilo Ambasade u kojem se vozio i on.

Posljednji put ovaj mercedes je korišten preksinoć, kada je ambasador bio na službenoj večeri, a potom je vozač automobil parkirao na parking gdje ga svaki put parkira.

"Vozilo je uvijek bilo na istom mjestu i ništa slično se nikada nije događalo. Mi nemamo svoj registrovani parking i koristili smo jedan koji je u blizini njemačkih institucija, a koje su pod nadzorom, tako da je bio na sigurnoj lokaciji", rekao je Dilberović.

Dok se ne pronađe trajno rješenje, zaposleni u bh. ambasadi koristiće drugi automobil.

"Mi imamo drugo, manje vozilo koje je u vlasništvu Ambasade i koje ćemo moći koristiti privremeno", istakao je Dilberović, te je naglasio da nakon svega ne postoji bojazan za bezbjednost naših diplomatskih radnika u Ambasadi u prijestonici Njemačke.

Dok njemačka policija istražuje detalje ovog incidenta, tamošnji mediji spekulišu da bi pozadina mogla biti i, kako navode, politička.

Izvor: Nezavisne novine

Komentari / 0

Ostavite komentar