Studente iseljavaju usred ispitnog roka

Stanari 3. paviljona Studentskog centra “Nikola Tesla” prisiljeni su da usred ispitnog roka svoje sobe ustupe studentima koji u okviru razmjene tokom vikenda iz inostranstva treba da stignu u grad na Vrbasu.

Republika Srpska 28.06.2014 | 16:40
Studente iseljavaju usred ispitnog roka

Iako u Upravi Doma navode da one koji redovno izmiruju svoje obaveze ne iseljavaju, studenti tvrde suprotno.

“Živim u četvorokrevetnoj sobi, a cimerke su odsutne preko ljeta, tako da na slobodne krevete mogu doći dvije studentkinje, ali rekli su nam da ne može tako, nego da moramo svi napustiti sobe i ustupiti ih njima i to sad usred ispitnog roka”, ispričala je studentkinja Slađana T.

Istakla je da se nad studentima vrši veliki pritisak, te da ih zaposleni u Upravi često obilaze s ciljem da ih nagovore da ispoštuju ovaj njihov zahtjev.

Pošto je grad iz kojeg dolazi dosta udaljen od Banjaluke, ne zna, kako kaže, kako da postupi, jer bi joj bilo nezgodno da autobusom dolazi u vrijeme ispita, a ne želi ni svoje stvari da ostavi u prostoriji u kojoj će danima boraviti nepoznata osoba.

Prema njenim riječima, nije poznato ni da li će studenti iz soba u koje Uprava planira smjestiti goste moći uplatiti recepcijski smještaj koji obuhvata juli, avgust i septembar.

Slobodan Marković, predstavnik studenata prvog sprata 3. paviljona, kaže da su u toku pregovori, te da se radi na pronalaženju najboljeg rješenja kako se studenti ne bi morali iseljavati tokom ispitnog roka.

“Problem je što su ove godine pomjereni ispitni rokovi, a jedna grupa studenata treba da dođe iz inostranstava. Oni ne mogu da borave sa našim studentima, ali pokušaćemo naše studente premjestiti po slobodnim sobama u ovom domu, kako se ne bi morali iseljavati”, rekao je Marković.

Zoran Babić, direktor Studentskog centra “Nikola Tesla”, istakao je da se smještaj stranih studenata pažljivo planira, kako ne bi došlo do iseljavanja domaćih studenata.

U okviru razmjene, prva grupa studenata trebalo bi u Banjaluku da stigne do ponedjeljka, dok će u avgustu doći još dvadesetak mladih ljudi.

“Trudimo se da oni dođu u avgustu, kada naši studenti nisu tu, da ne ugrozimo one koji su dobili smještaj regularno preko konkursa. Strane studente ćemo smjestiti tamo gdje mi iz Uprave odlučimo, uz dogovor sa studentima”, rekao je Slavko Glamočić, šef Službe smještaja.

Komentari / 0

Ostavite komentar