Betonska štala visi vozačima nad glavom

Stotinama vozača koji svakodnevno saobraćaju na putnoj komunikaciji Banjaluka - Čelinac - Kotor Varoš ni na kraj pameti nije da im najveća opasnost, u slučaju najcrnjeg mogućeg scenarija, po njihovu vožnju prijeti od betonske štale, koja bi im se mogla bukvalno sručiti na glavu!

Republika Srpska 28.06.2014 | 10:34
Betonska štala visi vozačima nad glavom

Iako zvuči pomalo nadrealno, opasnost u ovom slučaju za vozače doslovno dolazi "s neba", a ne sa zemlje od vozila iz suprotnog pravca, u šta se mogu uvjeriti svi koji bace pogled na liticu na samom izlazu iz Čelinca prema Banjaluci, koja se uzdiže tridesetak metara iznad puta sa desne strane.

Budući da je riječ o glavnoj, regionalnoj cesti koja povezuje tri opštine, frekvencija saobraćaja na ovom dijelu nije zanemariva, a samim tim je opasnost veća po sve učesnike u saobraćaju i pješake.

Prema tvrdnjama mještana, problem je nastao nakon katastrofalnih poplava koje su teško pogodile i Čelinac. Podivljala Vrbanja je u to vrijeme u potpunosti prekrila saobraćajnicu, zasjekla dio visoravni uz cestu i stvorila klizište. Erozivnim djelovanjem odnesena su i dva hrasta ispred štale, nakon čega je ova betonska građevina ostala visiti iznad saobraćajnice.

Prilazeći litici s gornje strane zatekli smo vlasnike štale iz porodice Joldžić. Interesantno, ali u štali, uprkos velikoj opasnosti, još "stanuje" krava, jer domaćin nema gdje s njom. Šta bi se, moglo dogoditi ukoliko bi se štala "otkačila" i krava zajedno s njom - nećemo ni da zamišljamo.

"Štalu imamo dugo i nikada nije bio problem do ovih poplava, koje su odnijele zemlju. Dolazila je i komisija iz opštine i napravila zapisnik, sada čekamo da nam kažu šta dalje", rekao nam je jedan od članova porodice Joldžić.

U opštini Čelinac su potvrdili da je komisija izlazila na teren i napravila zapisnik. Slučaj je, potom, predan Građevinskom opštinskom inspektoru, koji, očito, nije daleko odmakao.

"Još nije izdato rješenje za uklanjanje, jer će građevinski inspektor izaći na teren naredne sedmice. Vjerujte, svi su jako zauzeti i na terenu zbog procjene štete od poplava", kazala je Dragana Kljajić, iz Kancelarije za odnose s javnošću.

Sve i da je zaista tako, postavlja se pitanje zašto još nije postavljena signalizacija ili bilo kakvo upozorenje za vozače.

Iz JP "Putevi Republike Srpske" su potvrdili da su dali nalog izvođačima da sva kritična mjesta i oštećenja obilježe privremenom saobraćajnom signalizacijom.

"Trajna sanacija klizišta uslijediće nakon što budu obezbijeđena neophodna finansijska sredstva", naveli su iz "Puteva Republike Srpske", indirektno potvrdivši da je i u ovom slučaju opet zakazao ljudski faktor.

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Banja Luka

28.06.2014 08:41

Ma evo Željke i Mileta da to srede, sigurno su probosanske snage se uklele i podrivaju Republiku Srpsku.

ODGOVORITE
Name

sudex

28.06.2014 21:04

Obnovljena je kuca G.Principu...otvoren je Andrić grad.... A i Bijeljini je dato 14000 KM ... Polako sve ce jednog dana doci na red....Neka se krava iselli...a bogme i vozaci i pjesaci neka paze da se sta ne surva na njih... Ne moze sve vlast da pazi....

ODGOVORITE