Ćurguz: VRS - jedna od najslavnijih vojski

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Pantelija Ćurguz izjavio je da je Vojska Republike Srpske /VRS/ jedna od najslavnijih, koju je srpski narod ikad imao na ovim prostorima.

Republika Srpska 27.06.2014 | 16:30
Ćurguz: VRS - jedna od najslavnijih vojski

"VRS je jedna od najslavnijih vojski na ovim prostorima, s obzirom da imamo Republiku Srpsku proisteklu iz otadžbinskog rata, zahvaljujući upravo pripadnicima VRS i srpskom narodu u cjelini", izjavio je Ćurguz Srni povodom obilježavanja Vidovdana, krsne slave Vojske Republike Srpske i Trećeg pješadijskog/ Republika Srpska puka/ Oružanih snaga /OS/ BiH.

Ćurguz je svim pripadnicima VRS čestitao krsnu slavu Vidovdan. "Uvjeren sam da će srpski borci na vijek-vijekova u našoj svetinji Republici Srpskoj biti u prilici da slave svoju krsnu slavu i da na taj
način sačuvaju uspomenu na jednu od najslavnijih vojski koju je srpski narod imao na ovim prostorima", naglasio je Ćurguz.

On je podsjetio da u formalno-pravnom smislu VRS više ne postoji, jer je nakon reforme odbrane u BiH praktično ostao samo Treći pješadijski/ Republika Srpska puk/ OS BiH.

Ćurguz je rekao da Treći pješadijski /Republika Srpska puk/ kao sastavni dio OS BiH zavisi od pravne regulative OS BiH.

"Svjedoci smo da je sve teže u punom kapacitetu obezbijediti primjenu pravilnika pukova koji su i formirani da baštine tradiciju iz naroda kojem pripadaju", naveo je Ćurguz.

On je rekao da je sve više opstrukcija od ljudi unutar sistema odbrane BiH, te "prijetećih poruka u smislu odgovornosti za pripadnike Puka i njegovu komandnu strukturu" ako se odluče da poštuju tradiciju i simboliku u vezi sa Vojskom Republike Srpske i odbrambeno-otadžbinskim ratom.

Prema njegovim riječima, to bi trebalo konačno razrješiti tako da bude pokrenuto pitanje izmjene i dopune pravne regulative u vezi sa načinom formiranja, organizovanja i funkcionisanja pukova, kao elemenata OS BiH.

Ćurguz je apelovao da predstavnici vlasti Republike Srpske putem srpskih predstavnika u Ministarstvu odbrane BiH pokrenu ovu inicijativu, kako bi ovo pitanje bilo definisano.

"Tako ne bismo dolazili u situaciju da svake godine vodimo borbu o tome da li će prilikom obilježavanja Dana Vojske Republike Srpske biti himne i zastave Republike Srpske", naglasio je Ćurguz.

U Republici Srpskoj sutra se obilježava se Vidovdan, krsna slava Vojske Republike Srpske i Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka OS BiH.

Komentari / 12

Ostavite komentar
Name

Sanja Gluhan

27.06.2014 15:02

Kretenu

ODGOVORITE
Name

roky

27.06.2014 15:13

Naravno da je najslavnija. Jedina greska je sto su se borili za dvije Jugoslavije i ginuli za druge. NIKAD VISE...

ODGOVORITE
Name

stevan

27.06.2014 15:21

Suti i ne pojavljuj se vise u ime boraca j,bote te Dodik kome lizes d..e sram da te bude u kakvom ti stanju zive oni koji su dali svoje zdravlje a vi uzivate i kradete od ovog jadnog i postenog naroda.

ODGOVORITE
Name

Сотир Српско Сарајево

27.06.2014 15:27

А ти један од најјаднијих предсједника борачке. Увукао се Милету, само му ногице вире.

ODGOVORITE
Name

Knjaz Milos

27.06.2014 16:02

A ja budale... A gdje su slavne trupe Cara Lazara??? Gdje su Karadjordjeve jedinice?? Gdje su vojnici koji prezivjese golgotu Krfa???

ODGOVORITE
Name

GORAN VRS

27.06.2014 16:06

Vojnici VRS su ponos srpskog naroda a ti si nasa bruka. Ima Boga a tebi i lopovima poput tebe ima da sudi sud na kom necete imati politicke veze i imati uticaja. Puno pozdrava mojim saborcima i svim postenim ljudima u Srpskoj. Diverzanti klasa mart '93 su borci trece kategorije a ratni profiteri i Curguzovi donatori koji nisu ni vidjeli front ispadose borci prve kategorije. Treba da se stidis svih djecaka od 18 godina koji izginuse na frontu i nas koji smo prezivjeli a koji i daanas skacemo iz sna trazeci pusku i dozivamo izginulu bracu. Sram da te bude! Sa vjerom u Boga i u pravdu SRETAN VIDOVDAN SVIM BORCIMA VRS!

ODGOVORITE
Name

BPC

27.06.2014 16:12

Која најславнија војска? Шта је извојевала? Немамо независну Републику Српску, официри и ђенерали те војске осуђивани су за геноцид и најстравичније злочине у протеклом рату... Немамо на шта бити поносни, ово је заваравање. Странци су нас увукли у рат у којем смо показали најгоре могуће лице српства и не можемо бити поноси на то.

ODGOVORITE
Name

AnaLjubljana

27.06.2014 16:54

Srbi su uvek bili dobri borci, u svim ratovima. I uvek su izvukli tanji kraj. Tako i ovom zadnjem ratu. A sada je još gore: u Republici Srpskoj nema života pod diktaturom Milorada Dodika i njegovih tajkuna. Zemlja je opljačkana do zadnje marke, kase su prazne, borci u Srpskoj nisu ni cenjeni ni poštovani, to su samo prazne reči. Nažalost, mali čovek u Republici Srpskoj postao je još manji, manji od makovog zrna, nema ga više. Ali samo kada treba glasati, onda se pričaju ofucane priče, koje izgleda svaki put "ubede "narod, da glasa za belosvetske lopove... Da, mali čovek je zaista mali, ali znanje mu je još manje. A znanje je imanje, i kada ga imaš možeš da se braniš i od najvećih kriminalaca kao su ovi sada u vladi Republike Srpske!

ODGOVORITE
Name

RE BPC

27.06.2014 17:25

Trebamo biti zahvalni i ponosni na nasu vojsku i oficire, a to sto Republika Srpska nije nezavisna takva je sad situacija doce i do toga kad tad, a nasima oficirima su sudili 1917, pa 1941, pa i sada isti su nam neprijatelji.

ODGOVORITE
Name

Ре ВРС

27.06.2014 20:29

Наравно да је најславнија. Извојевана је Република Српска. Какав год статус да има. Официри и генерали су колатерална штета пропагандног запада и вјечна им слава и хвала. Постали смо политички субјект без којег се не може а тебе друже ако је сромата и гадимо ти се и вјерујеш више другима....широко ти поље

ODGOVORITE
Name

VRS RVI

27.06.2014 20:50

Toliko smo slavni da ste nas doveli do prosjačkog štapa i gladi. Kako te nije stid da ti pričaš o vojsci RS-a.

ODGOVORITE
Name

Slobodan

27.06.2014 20:58

Naslavnija Vojska a njeni demobilisani broci rove po kontenerima i traže za hleb. Sram te bilo Ćurguze. Mi smo najbednija vojska na ovom svetu. Sramota koliko lažu ovaj narod.

ODGOVORITE