Švajcarci uz Francuze u 1/8 finala

Napadač Švajcarske Đerdan Šačiri postigao je het-trik u duelu sa Hondurasom i svoju reprezentaciju odveo u osminu finala Svetskog prvenstva.

Fudbal 27.06.2014 | 11:00
Švajcarci uz Francuze u 1/8 finala

Švajcarska je pobedila Honduras sa 3:0, a dalje je prošla zahvaljući tome što je Ekvador odigrao bez golova protiv Francuske u Rio de Žaneiru.

Francuzi su u grupi E zauzeli prvo mesto sa sedam bodova i u osmini finala će igrati protiv Nigerije, dok će Švajcarska na megdan Argentini.

Švajcarci su krenuli ofanzivno i već u drugom minutu Đerdan Šaćiri je propustio odličnu priliku. Šaka je odlično prošao po levoj strani, zavrnuo oštro po zemlji, napadač Bajerna je na petercu zahvatio loptu, ali je njegov šut odbranio Valjadares.

Međutim, ono što tada nije uspeo, Šaćiri je uradio četiri minuta kasnije, a Švajcarcima se isplatio agresivan start. Šaćiri je prihvatio loptu, namestio je na levu nogu i pored dvojice rivala, sa nekih 22-23 metara poslao projektil u gornji desni ugao gola Valjadaresa.

Posle ranog vođstva izabranici Otmara Hicfelda prepustili su terensku inicijativu protivniku i čekali svoju šansu iz kontri i polukontri. Jedna takva viđena je posle nešto više od pola sata igre, a započeo je kapiten Gohan Inler na svojoj polovini. Odigrao je na stranu do Drmića, ovaj nastavio do Šaćirija koji je u situaciji 1 na 1 sačekao da golman padne i loptu poslao u suprotan ugao.

Tim rezultatom otišlo se na odmor, a Švajcarci su nastavili u istom ritmu i u drugom delu igre. Fenomenalnu partiju špic Bajerna iz Minhena krunisao je u 71. minutu, kada je zabeležio het-trik. Asistent je ponovo bio Drmić koji je prevario desnog beka Hondurasa i vratio povratnu na penal, odakle je Šaćiri još jednom pogodio. To je bio jubilarni 50. het-trik na svetskim prvenstvima.

Do kraja meča Honduras je imao dve solidne prilike preko Bengstona, ali je rezultat ostao nepromenjen i Švajcarska je overila prolaz u osminu finala.

Švajcarci su u meč ušli sa znanjem d aim sudbina zavisi od Ekvadora, koji bi u slučaju pobede nad Francuskom bio drugi tim koji bi prošao dalje.

Ipak, Ekvadorci nisu uspeli u toj nameri, odigrali su samo 0:0, a zahvaljujući fenomenalnom golmanu Domingesu, izbegli su poraz. Francuska je stvorila mnogo šansi, posebno posle crvenog kartona Valensije početkom drugog poluvremena, ali golova nije bilo.

Komentari / 0

Ostavite komentar