Obama Rusiji: Ili mir ili sankcije!

Američki predsednik Barak Obama upozorio je Moskvu da će se, ako hitno ne budu smanjene tenzije na istoku Ukrajine, suočiti sa uvođenjem dodatnih sankcija.

Svijet 26.06.2014 | 08:29
Obama Rusiji: Ili mir ili sankcije!

Obama je sinoć, u telefonskom razgovoru sa italijanskim premijerom Mateom Rencijem, istakao da Rusija mora da ubedi proruske snage da se povinuju sporazumu o prekidu vatre.

Kako je saopštila Bela kuća, Obama i Renzi su se složili da će "usaglasiti mere" o uvođenju dodatnih sankcija Rusiji ukoliko ta zemlja ne preduzem hitnu akciju ka smirivanju situacije na istoku Ukrajine, gde je od aprila poginulo 400 ljudi, prenela je agencija AFP.

Oni su se, takođe, složili da bi Ukrajina i proruske snage trebalo da nastave pregovore o primeni mirovnog plana koji podržava ukrajinski predsednik Petro Porošenko.

Ruski predsednik Vladimir Putin pozvao je juče na produženje primirja u istočnoj Ukrajini u telefonskom razgovoru sa liderima Francuske, Nemačke i Ukrajine.

Posle značajne razmene mišljenja Putina, predsednika Francuske Fransoa Olanda, nemačke kancelarke Angele Merkel i Porošenka o krizi u Ukrajini, sve strane su ukazale na neophodnost da se očuva primirje, stvore uslovi za pravilno nadgledanje primirja i započinjanje postojanih pregovora o miru, saopštila je Pres služba Kremlja, javio je Itar-tas s.

Ruska agencija je podsetila na odluku Saveta federacije Rusije da opozove rezoluciju od 1. marta o upotrebi oružanih snaga Rusije u Ukrajini u cilju deeskalacije situacije i navodi da je zvanična Moskva, takođe, uputila poziv sukobljenim stranama da oslobode sve one koje drže u zatočeništvu.

Američki državni sekretar Džon Keri je, s druge strane, istakao da bi ruski predsednik trebalo da dokaže da je posvećen miru u Ukrajini i prestane da "podržava separatiste".

Komentari / 13

Ostavite komentar
Name

kuki

26.06.2014 06:46

Ajde sada NATO! Bombardujte Kijev i ukrajinske fasiste i genocidase jer su izazvali talas izbjeglica iz proruskih dijelova. Srusite mostove u svim ukrajinakim gradovima, televizije, tornjeve, bolnice, pruge... itd. Zamolio bih i da se koristi uobicajeno - osiromaseni uranijum.

ODGOVORITE
Name

gavrilo princip

26.06.2014 06:47

E, moj Vladimire, kakvim si zlikovcima dozvolio da Te ucjenjuju i da prijete Rusiji, koja je bogatija nego sve zemlje Zapada! Uzeli ste Krim i sada ostavljate svoj narod na milost i nemilost fašistima.

ODGOVORITE
Name

Mirko

26.06.2014 06:55

Ma tako je Obama zapreti al svima,jer dosta je ratova. Rusija mora zautaviti svoje zlikovce za pocetak.

ODGOVORITE
Name

domaci stranac

26.06.2014 06:58

Obamice, nemoj dizati prst da ga slucajno mace ne proguta. Doduse maca je sibirski tigar ali je ipak maca.

ODGOVORITE
Name

Radovan

26.06.2014 07:00

Ovo je politika a na terenu Vladimir radi šta je zamislio. A ovaj prst je Barak pokazao Mišel kada je obukla suknju iznad koljena i bijele čizme.

ODGOVORITE
Name

Čudno

26.06.2014 07:05

Rusija je nastala iz kijevskog kraljevstva i u neku ruku Kijev jeste prestonica svih slavena...ukrajinci su velikom većinom pravoslavci. E sad meni nije jasno zašto vi iz RS toliko navijate za Rusiju u ovome..koliko se meni čini ovi zadnji bi da otmu zemlju Ukrajini.

ODGOVORITE
Name

kum

26.06.2014 07:15

Sto bi nas narod rekao Obama, NEMOJ PRDETI VODOM!

ODGOVORITE
Name

Čudno

26.06.2014 07:26

Mislim nevezano za vjeroispovjest, kapitalizam u Rusiji je vjerovatno nemilosrdniji nego u SAD. Kad vidim šta je Rusija uradila NIS-u, Brodu, Modriči, kako je moguće da ljudi misle da im žele dobro. Činjenica je da je Staljin ubio više pripadnika svog naroda nego Hitler i nije mi jasno da neko misli da sutra ne može završiti kao kusur u obračunu velikih sila jer ih ovi jedni "vole", hej ne spavaju samo o vama misle jbt. Treba se okrenuti sebi i gledati od čega se živi, kao što reče lik iz Kusturicinog filma "politikom se bavi sirotinja raja, gledaj ti od čega živiš". Evo ja sam bio u Makedoniji, pomogli su nam sad u poplavama, inače divni ljudi. Volim ih više nego sve ove ostale na kamaru da ih staviš!!!

ODGOVORITE
Name

DPS

26.06.2014 07:34

Prst je odradio posao. Putin je jos prije par dana trazio od Dume da mu ukinu ovlastenja za slanje vojske u Ukrajinu.

ODGOVORITE
Name

horrabin

26.06.2014 13:40

RE Čudno. Prepostavljam da si ti iz Federacije. Ne navijamo mi za Rusiju nego protiv USA koja nikom ništa dobro nije donijela nigdje na svijetu. Njima je u interesu kontrola energenata kao i eksploatacija istih, i to gle čuda baš u dijelu koji hoće da se otcijepi. I to sve sa sinovima američkih političara koji su bitne figure u kompaniji na Kipru koja to treba da odradi. Malo se informiši pa onda piši.

ODGOVORITE
Name

Re_horrabin

26.06.2014 14:36

Pa da USA ganja novac i resurse za razliku od Rusije koja želi samo novac i resurse... Ja samo kažem da sam na strani Ukrajine, i usput nisam ni Hrvat ni Musliman i radije bih otišao odavde nego da me Rusi gaze... Sjeti se Modriče i Broda, sjeti se NIS-a, Sberbank je ušao agresivno i sad ćete vidjeti šta je kapitalizam ;)...

ODGOVORITE
Name

VRS RVI

26.06.2014 16:53

Rusi imaju energente i resurse i bez Ukrajine. Nemoj da se zavaravamo. Ustvari nisu još sve ni ispitali. Pitanje je druge prirode. Zapad želi da iskoristi ukrajinske resurse a to Rusi (pro Rusi kako ih zovu) ne daju. U svakom slučaju neko će baciti na koljena i uništiti Ukrajinu. Nema veze za njih da li je to istok ili zapad. Vidjela žaba da se konji podkivaju pa i ona digla nogu . . .

ODGOVORITE
Name

USA

26.06.2014 16:57

Aha hajde sad pisni i Putin bi sad kao čitava Yugoslavia sto je napadala Bosnu koja nije imala ni puske pa smo obastali. Ukrajina nije Bosna ima ona sa čim da se brani ne može on njoj nista, treba ući nogom unutra ali malo sutra.

ODGOVORITE