Обама Русији: Или мир или санкције!

Амерички председник Барак Обама упозорио је Москву да ће се, ако хитно не буду смањене тензије на истоку Украјине, суочити са увођењем додатних санкција.

Свијет 26.06.2014 | 08:29
Обама Русији: Или мир или санкције!

Обама је синоћ, у телефонском разговору са италијанским премијером Матеом Ренцијем, истакао да Русија мора да убеди проруске снаге да се повинују споразуму о прекиду ватре.

Како је саопштила Бела кућа, Обама и Рензи су се сложили да ће "усагласити мере" о увођењу додатних санкција Русији уколико та земља не предузем хитну акцију ка смиривању ситуације на истоку Украјине, где је од априла погинуло 400 људи, пренела је агенција АФП.

Они су се, такође, сложили да би Украјина и проруске снаге требало да наставе преговоре о примени мировног плана који подржава украјински председник Петро Порошенко.

Руски председник Владимир Путин позвао је јуче на продужење примирја у источној Украјини у телефонском разговору са лидерима Француске, Немачке и Украјине.

После значајне размене мишљења Путина, председника Француске Франсоа Оланда, немачке канцеларке Ангеле Меркел и Порошенка о кризи у Украјини, све стране су указале на неопходност да се очува примирје, створе услови за правилно надгледање примирја и започињање постојаних преговора о миру, саопштила је Прес служба Кремља, јавио је Итар-тас с.

Руска агенција је подсетила на одлуку Савета федерације Русије да опозове резолуцију од 1. марта о употреби оружаних снага Русије у Украјини у циљу деескалације ситуације и наводи да је званична Москва, такође, упутила позив сукобљеним странама да ослободе све оне које држе у заточеништву.

Амерички државни секретар Џон Кери је, с друге стране, истакао да би руски председник требало да докаже да је посвећен миру у Украјини и престане да "подржава сепаратисте".

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

куки

26.06.2014 06:46

Ајде сада НАТО! Бомбардујте Кијев и украјинске фасисте и геноцидасе јер су изазвали талас избјеглица из проруских дијелова. Срусите мостове у свим украјинаким градовима, телевизије, торњеве, болнице, пруге... итд. Замолио бих и да се користи уобицајено - осиромасени уранијум.

ОДГОВОРИТЕ
Name

гаврило принцип

26.06.2014 06:47

Е, мој Владимире, каквим си зликовцима дозволио да Те уцјењују и да пријете Русији, која је богатија него све земље Запада! Узели сте Крим и сада остављате свој народ на милост и немилост фашистима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирко

26.06.2014 06:55

Ма тако је Обама запрети ал свима,јер доста је ратова. Русија мора заутавити своје зликовце за поцетак.

ОДГОВОРИТЕ
Name

домаци странац

26.06.2014 06:58

Обамице, немој дизати прст да га слуцајно маце не прогута. Додусе маца је сибирски тигар али је ипак маца.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Радован

26.06.2014 07:00

Ово је политика а на терену Владимир ради шта је замислио. А овај прст је Барак показао Мишел када је обукла сукњу изнад кољена и бијеле чизме.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Чудно

26.06.2014 07:05

Русија је настала из кијевског краљевства и у неку руку Кијев јесте престоница свих славена...украјинци су великом већином православци. Е сад мени није јасно зашто ви из РС толико навијате за Русију у овоме..колико се мени чини ови задњи би да отму земљу Украјини.

ОДГОВОРИТЕ
Name

кум

26.06.2014 07:15

Сто би нас народ рекао Обама, НЕМОЈ ПРДЕТИ ВОДОМ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Чудно

26.06.2014 07:26

Мислим невезано за вјероисповјест, капитализам у Русији је вјероватно немилосрднији него у САД. Кад видим шта је Русија урадила НИС-у, Броду, Модричи, како је могуће да људи мисле да им желе добро. Чињеница је да је Стаљин убио више припадника свог народа него Хитлер и није ми јасно да неко мисли да сутра не може завршити као кусур у обрачуну великих сила јер их ови једни "воле", хеј не спавају само о вама мисле јбт. Треба се окренути себи и гледати од чега се живи, као што рече лик из Кустурициног филма "политиком се бави сиротиња раја, гледај ти од чега живиш". Ево ја сам био у Македонији, помогли су нам сад у поплавама, иначе дивни људи. Волим их више него све ове остале на камару да их ставиш!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДПС

26.06.2014 07:34

Прст је одрадио посао. Путин је јос прије пар дана тразио од Думе да му укину овластења за слање војске у Украјину.

ОДГОВОРИТЕ
Name

хоррабин

26.06.2014 13:40

РЕ Чудно. Препостављам да си ти из Федерације. Не навијамо ми за Русију него против УСА која ником ништа добро није донијела нигдје на свијету. Њима је у интересу контрола енергената као и експлоатација истих, и то гле чуда баш у дијелу који хоће да се отцијепи. И то све са синовима америчких политичара који су битне фигуре у компанији на Кипру која то треба да одради. Мало се информиши па онда пиши.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре_хоррабин

26.06.2014 14:36

Па да УСА гања новац и ресурсе за разлику од Русије која жели само новац и ресурсе... Ја само кажем да сам на страни Украјине, и успут нисам ни Хрват ни Муслиман и радије бих отишао одавде него да ме Руси газе... Сјети се Модриче и Брода, сјети се НИС-а, Сбербанк је ушао агресивно и сад ћете видјети шта је капитализам ;)...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВРС РВИ

26.06.2014 16:53

Руси имају енергенте и ресурсе и без Украјине. Немој да се заваравамо. Уствари нису још све ни испитали. Питање је друге природе. Запад жели да искористи украјинске ресурсе а то Руси (про Руси како их зову) не дају. У сваком случају неко ће бацити на кољена и уништити Украјину. Нема везе за њих да ли је то исток или запад. Видјела жаба да се коњи подкивају па и она дигла ногу . . .

ОДГОВОРИТЕ
Name

УСА

26.06.2014 16:57

Аха хајде сад писни и Путин би сад као читава Yугославиа сто је нападала Босну која није имала ни пуске па смо обастали. Украјина није Босна има она са чим да се брани не може он њој ниста, треба ући ногом унутра али мало сутра.

ОДГОВОРИТЕ